Διώκεται το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ για το indymedia

Για παράβαση καθήκοντος διώκονται τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΕΜΠ, καθώς ο εισαγγελέας άσκησε εις βάρος τους δίωξη για την υπόθεση του ελληνικού παραρτήματος του διεθνούς ηλεκτρονικού κόμβου Indymedia. Η κατηγορία αφορά την εκπομπή του site του Indymedia από τον server του Πολυτεχνείου, ενώ η ποινική δίωξη ασκήθηκε έπειτα από προκαταρκτική έρευνα που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο της δίωξης απεστάλη στον πρύτανη και στους δύο αντιπρυτάνεις του ιδρύματος προ τριημέρου. Η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος στηρίζεται στην άποψη ότι ο ηλεκτρονικός κόμβος Indymedia δεν μπορεί να έχει έδρα εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος, αφού δεν αποτελεί εκπαιδευτική ή ερευνητική δραστηριότητα. Το Indymedia είναι γνωστό ότι εκφράζει απόψεις ατόμων που αυτοτοποθετούνται στον «αντεξουσιαστικό χώρο».
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, όπως ανέφερε χθες στην «Κ», «η πρυτανική Αρχή θεωρεί ότι η λειτουργία ηλεκτρονικών κόμβων είναι στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης ιδεών».
Για το θέμα, άλλωστε, βουλευτές του ΛΑΟΣ είχαν καταθέσει προεκλογικά σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, ζητώντας το κλείσιμο του κόμβου. Από την άλλη, και ο ΟΤΕ πίεσε για το κλείσιμο της ιστοσελίδας, καθώς με εξώδικο στα μέσα του καλοκαιριού εστράφη κατά του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας και ζήτησε η χρήση των οπτικών ινών που προσφέρει για τα πανεπιστήμια να γίνεται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με βάση τη σύμβαση μεταξύ των δύο φορέων.