Συμβόλαιο ενσωμάτωσης για τους λαθρομετανάστες στη Γερμανία

Στην έμπρακτη αναγνώριση της κυριαρχίας της γερμανικής γλώσσας αλλά και των αξιών του σύγχρονου γερμανικού πολιτισμού θα είναι αναγκασμένοι στο εξής να προβαίνουν όσοι αλλοδαποί επιθυμούν να διαμείνουν και να εργαστούν στη χώρα, ιδίως μάλιστα αν επιδιώκουν να αποκτήσουν τη γερμανική υπηκοότητα.
Όπως προκύπτει από δηλώσεις της επιτρόπου της καγκελαρίας για θέματα μετανάστευσης Μαρίας Μπέμερ, η κυβέρνηση πρόκειται να εισάγει τη θέσπιση ενός μοντέλου πολιτισμικής ενσωμάτωσης των μεταναστών, παρόμοιο με αυτό που έχει υιοθετήσει ήδη η Γαλλία, με πρωτοβουλία του Νικολά Σαρκοζί. Yπενθυμίζεται ότι ήδη από πέρυσι οι αλλοδαποί που επιθυμούν να παραμείνουν στη Γερμανία είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε ένα «τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων».
Το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση με τις οργανώσεις των μεταναστών, τα κρατίδια και τις τοπικές κοινότητες, θα έχει στόχο να προσδιορίσει επακριβώς «ποια βοήθεια και προστασία μπορούν να αναμένουν» οι μετανάστες από το κράτος, αλλά, ταυτόχρονα, όπως δήλωσε η Μπέμερ, «τι θα αναμένουμε εμείς από αυτούς».
Όποιος θέλει να μείνει και να εργαστεί στη Γερμανία για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να πει «“ναι” στη χώρα μας» σημείωσε η επίτροπος, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει «την αναγνώριση της κυριαρχίας της γερμανικής γλώσσας, αλλά και τη διάθεση συμμετοχής στις κοινωνικές δραστηριότητες». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι αλλοδαποί οφείλουν να αναγνωρίσουν ορισμένες αξίες, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης και η ισότιμη αντιμετώπιση των γυναικών - κάτι που αφορά πρωτίστως τους μουσουλμάνους μετανάστες.