Η Ε.Ε. παρακαλά την Τουρκία να συνεργαστεί για τους λαθρομετανάστες

Με στόχο να αναθερμάνουν τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σε θέματα που αφορούν τη μετανάστευση μεταβαίνουν σήμερα στην Αγκυρα ο Σουηδός υπουργός για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, κ. Τομπίας Μπίλστρομ, και ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος, κ. Ζακ Μπαρό.
«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, την επανεισδοχή ανθρώπων των οποίων η αίτηση για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί και τις βίζες», δήλωσε πριν από την επίσκεψη ο κ. Μπίλστρομ.
Οι σημαντικότερες συναντήσεις των κ. Μπίλστρομ και Μπαρό θα είναι με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών κ. Μπεσίρ Αταλάι και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σαντουλάχ Εργκίν. Η επίσκεψη των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων πραγματοποιείται μετά την απόφαση των τελευταίων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, σύμφωνα με την οποία σε σχέση με την Τουρκία «πρέπει να ληφθούν ταχέως συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως όσον αφορά την επανεισδοχή και τον έλεγχο των συνόρων». Παράλληλα, η σουηδική προεδρία θα προτιμούσε εν όψει της αξιολόγησης της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τον προσεχή Δεκέμβριο, να μπορεί να παρουσιάσει κάποια, μικρή έστω, πρόοδο στο θέμα της προερχόμενης από τη γείτονα χώρα λαθρομετανάστευσης. Είναι σαφές ότι θέλουμε να έχουμε καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία σε θέματα που αφορούν τη μετανάστευση, αναφέρουν ανωνύμως Σουηδοί διπλωμάτες.
Ενα πρώτο βήμα που θα μπορούσε να περιμένει κανείς είναι ενδεχομένως η επανέναρξη, στις 5 Δεκεμβρίου, των διαπραγματεύσεων για συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, οι οποίες είναι «παγωμένες» τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Ωστόσο, η Αθήνα εμφανίζεται επιφυλακτική, επιμένοντας ότι δεν αρκούν οι προθέσεις, αλλά πρέπει να δούμε αποτελέσματα. Απώτερος στόχος για την Ελλάδα είναι ασφαλώς η σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας και στο μεσοδιάστημα η εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας Τουρκίας-Ελλάδος, όπως και η βελτίωση της πρακτικής συνεργασίας με τις τουρκικές αρχές.