Διακλαδικό όργανο κατά λαθρομετανάστευσης

Στη δημιουργία διακλαδικού οργάνου για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης με τη συμμετοχή Αστυνομίας, Λιμενικού και η Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη στο αρχηγείο του Λιμενικού, είναι η θωράκιση των συνόρων, με έμφαση σε κεντρικά λιμάνια, όπως της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας και της Κορίνθου.
Είναι προφανές ότι ο κύριος Υπουργός και οι περί αυτόν, ενδιαφέρονται να θωρακίσουν την έξοδο παρά την είσοδο λαθρομεταναστών.
Τη δράση του νέου οργάνου θα υποστηρίζει διακλαδική βάση πληροφοριών, που θα λειτουργεί στο πρότυπο του μοντέλου Ολυμπιακής Ασφάλειας. Φιλοδοξία του αρμόδιου υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι τα κυκλώματα δουλεμπόρων να πάψουν να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό λαθρομεταναστών από την Ανατολική και τη Βόρεια Αφρική με προορισμό χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης. Αναβαθμισμένο ρόλο στη λειτουργία του νέου οργάνου θα έχει ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και τα τελευταία χρόνια ειδικός σύμβουλος για θέματα ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Φώτης Νασιάκος. Στρατηγική επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου είναι η παράνομη μετανάστευση να αντιμετωπιστεί ως πτυχή του οργανωμένου εγκλήματος.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ενίσχυση των ελέγχων από κοινά κλιμάκια Αστυνομίας και Λιμενικού, αλλά και η εφαρμογή ενός κοινού σχεδίου εκπαίδευσης των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της ΕΥΠ, οι λιμενάρχες των τριών βασικών λιμανιών (Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Κορίνθου), καθώς επίσης και ο Ιταλός αστυνομικός σύνδεσμος της Ιντερπολ.