Η ώρα είναι 1 το μεσημέρι. Δύο αυτοκίνητα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) μπαίνουν στον χώρο μεγάλης εταιρείας συσκευασιών, συνοδευόμενα από περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. Ζητούν από τον φύλακα να σφραγίσει την πύλη. Οι ελεγκτές μπαίνουν στο κτίριο.
Στον προθάλαμο συναντούν τρεις άντρες αφρικανικής καταγωγής που περιμένουν μάλλον για δουλειά.
Προσπαθούν να εξηγήσουν κάτι στους ελεγκτές στα γαλλικά. Εκείνη τη στιγμή ειδοποιούνται από τους αστυνομικούς του περιπολικού ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων προσπαθεί να «ξεφύγει» από το πίσω μέρος του κτιρίου. Αλλοι φεύγουν πεζή, άλλοι μπαίνουν σ’ ένα σχολικό λεωφορειάκι που προφανώς χρησιμοποιείται για τη μεταφορά τους. Αναζητούν τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Τον ρωτούν πού βρίσκεται το βιβλίο του ΙΚΑ, όπου είναι καταγεγραμμένοι οι εργαζόμενοι. Εκείνος απαντά πως το έχει πάρει... κατά λάθος μαζί του ο λογιστής. Το αν όντως πρόκειται για ανασφάλιστους θα διασταυρωθεί από τις καταστάσεις του ΙΚΑ. Λίγο αργότερα, στο προαύλιο, δίπλα στα δύο πολυτελή αυτοκίνητα των «αφεντικών», περίπου 30 εργάτες περιμένουν στωικά να καταγραφούν από τους άντρες της Επιθεώρησης Εργασίας. Οι περισσότεροι είναι αλλοδαποί, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Κοιτούν τους ελεγκτές με απόγνωση - τους στερούν το ψωμί τους. Κάποιοι μιλάνε σπαστά ελληνικά, άλλοι καθόλου. «Είμαι 17 χρονών» λέει μια νεαρή στον ελεγκτή, αν και εκ πρώτης όψεως δείχνει μικρότερη.
Η επιχείρηση του ΣΕΠΕ πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του ΠΑΣΕΦ. Οι ελεγκτές είχαν πληροφορίες ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση απασχολεί παράνομα μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων εργαζομένων, ζημιώνοντας τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Οι έφοδοι του ΣΕΠΕ σε επιχειρήσεις είναι συχνές, όχι όμως τόσο όσο θα έπρεπε. Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του Σώματος φαίνεται να έχει υποβαθμιστεί εξαιτίας έλλειψης προσανατολισμού, οργάνωσης, μηχανογράφησης και στελεχών. Ενδεικτικά, ενώ η οργανική δύναμη του Σώματος προβλέπει την απασχόληση 1.158 ατόμων, σήμερα απασχολούνται μόλις 837.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΣΕΠΕ για το 2008, πέρυσι οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις ήταν μειωμένοι περίπου κατά 12% σε σχέση με το 2007, ενώ ανάλογη μείωση παρουσιάστηκε και στα επιβληθέντα πρόστιμα. Την ίδια ώρα καταγράφεται αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, «γεγονός που συνδέεται με τη δυσλειτουργία του ΣΕΠΕ», σχολιάζει ο κ. Ανδρέας Κολλάς, μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΓΣΕΕ. «Τα ποσά που χάνει το κράτος εξαιτίας της κακής οργάνωσης του ΣΕΠΕ είναι τεράστια. Εκτιμούμε ότι έχουν χαθεί περίπου 10 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μαύρης εργασίας. Σε αυτά μπορείτε να προσθέσετε και το ότι 35 με 40% των 12.000 αναπηρικών συντάξεων αφορούν εργατικά ατυχήματα, που έχουν συνήθως συνάρτηση με τους ελέγχους στους χώρους εργασίας» προσθέτει ο κ. Κολλάς.
«Ο έλεγχος των επιχειρήσεων θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στην αύξηση των εσόδων του κράτους από την πάταξη της παράνομης εργασίας», αναφέρει και ο μέχρι πρότινος γραμματέας του Σώματος, κ. Θεόδωρος Ματάλας. Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ΣΕΠΕ αναμένεται να τεθεί υπό συζήτηση καθώς «το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί για την αύξηση της προστασίας των εργαζομένων, η οποία αποτελεί σημαντική πολιτική του σχεδίου μας για την ανάταξη της οικονομίας», όπως είχε δηλώσει προεκλογικά η νυν υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου.