Έλληνας κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου στο Φόρουμ Μεταναστών

Για την αυτόματη απόκτηση ιθαγένειας, κάθε παιδιού που γεννιέται στην ελληνική επικράτεια, δεσμεύθηκε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρία του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ, που αφορούν την απόκτηση ιθαγένειας για τα παιδιά της 2ης γενιάς και τη συμμετοχή των επί μακρόν διαμενόντων στις τοπικές εκλογές.
Διαβεβαίωσε ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν όσοι αλλοδαποί έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια συνεχούς διαμονής στη χώρα να αποκτήσουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος (που επιφυλάσσει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους αλλοδαπούς). Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει με τον πληρέστερο τρόπο τις δυνατότητες επιστροφών και ότι θα εμπλακεί ενεργά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη συμβολή των μεταναστών στη μείωση του κόστους παραγωγής, στη βελτίωση δημογραφικών δεικτών και στη στήριξη των ασφαλιστικών συστημάτων. «Είναι όλοι εκείνοι που υποστήριξαν και υποστηρίζουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας, στη γεωργία, στον κατασκευαστικό κλάδο, στον τουρισμό, στη ναυτιλία», επισήμανε και εξήρε τη συμβολή τους στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ομως οι Ο.Α. είχαν ως τελικό απολογισμό 13 νεκρούς αλλοδαπούς στα ολυμπιακά εργοτάξια, 65 νεκρούς στα έργα στήριξης και εκατοντάδες τραυματίες.
Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα επιτελικό κέντρο συντονισμού των εμπλεκομένων στη μετανάστευση υπουργείων ανακοίνωσε ο υπ. Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης. «Πρώτος άξονας των παρεμβάσεών μας», πρόσθεσε «είναι η διαφύλαξη των προοπτικών ένταξης για τους νόμιμους μετανάστες. Αυτή δεν διασφαλίζεται με αστυνομικά μέτρα, αλλά με θεσμικά, οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέτρα». Γι’ αυτό και υποσχέθηκε υιοθέτηση απλών και ευέλικτων διαδικασιών.
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε όμως και σε «ανάσυρση του σκοτεινού αριθμού των παρανόμων στην επιφάνεια της κοινωνικής ζωής». Σε ερώτηση προς την υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θ. Τζάκρη, εάν αυτό σημαίνει εφαρμογή προγραμμάτων «ημι-νομιμοποίησης» (υπάρχει σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη), η υφυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νομιμοποίηση, διότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, στο πνεύμα των νέων αντιλήψεων για τις βίζες, ανακοίνωσε ότι οι νόμιμοι μετανάστες θα λάβουν θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων για όλο το 2010, ώστε να ταξιδεύουν απρόσκοπτα στις χώρες τους.