Συγκρούσεις τύπου Γαλλίας με μετανάστες

Ο Άγ. Παντελεήμονας ας βάλει το χέρι του να σωθούμε...

Σε νέο κύκλο εντάσεων αναδεικνύεται η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας, μετά τη χθεσινή αντιρατσιστική συγκέντρωση και συναυλία επί της ομώνυμης πλατείας.
Ο Αγιος Παντελεήμονας βρέθηκε «στο μάτι του κυκλώνα» κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, εξαιτίας σειράς κινητοποιήσεων κατοίκων με αίτημα την απομάκρυνση των αλλοδαπών από την περιοχή, αλλά και πρωτοβουλιών από αριστερές οργανώσεις υπέρ των μεταναστών.
Της χθεσινής συγκέντρωσης έχουν προηγηθεί δύο μεγάλες συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις και πλήθος επεισοδίων, με αιχμή την παρουσία πολλών οικονομικών μεταναστών και την υποβάθμιση της περιοχής. Μετανάστες και αριστερές κατά δήλωση οργανώσεις κατήγγειλαν περιπολίες ιδιωτών που συνοδεύτηκαν από ξυλοδαρμούς και απειλές σε βάρος αλλοδαπών. Ενώ από την πλευρά της η «επιτροπή κατοίκων» μίλησε για πολλά περιστατικά βίας σε βάρος μελών της. Το περασμένο καλοκαίρι, η περιοχή θύμιζε πεδίο συγκρούσεων. Σταδιακά, ωστόσο, η κατάσταση έδειχνε να βαίνει προς εκτόνωση με την επικράτηση των καναλιών, έως χθες που η ένταση επανήλθε στην περιοχή. Ακολούθησε επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και επεισόδια μεταξύ μελών οργανώσεων και των καναλιών. Αργότερα, και ενώ είχε ξεκινήσει η συναυλία, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις δύο πλευρές να έρθουν σε επαφή. Πάνω από επτά κλούβες των ΜΑΤ βρίσκονταν σταθμευμένες κατά μήκος της οδού Αχαρνών και σε όλες τις γωνίες υπήρχαν πάνοπλοι αστυνομικοί. Μετά τις επτά, οι διοργανωτές της συναυλίας προχώρησαν στο άνοιγμα της παιδικής χαράς, που παρέμενε κλειστή από το καλοκαίρι, καθώς την είχαν σφραγίσει κάτοικοι, επειδή στον χώρο συγκεντρώνονταν αλλοδαποί. Από την άλλη, μέλη της «επιτροπής κατοίκων» εξέφρασαν έντονα την αγανάκτησή τους στους αστυνομικούς που τους εμπόδιζαν να φτάσουν στην πλατεία κατά τη συναυλία. «Ελάτε να ζήσετε εδώ να δείτε τι τραβάμε», είπαν.
Στο μεταξύ, χθες τα ξημερώματα, σημειώθηκε επίθεση με μολότοφ κατά κτιρίου στην Κυψέλη, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει καταληφθεί από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη επίθεση έγινε ενόψει της χθεσινής συναυλίας, «στο πλαίσιο» του ακήρυχτου πολέμου που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό μεταξύ ακροδεξιών ομάδων και αντιεξουσιαστών.
Όπως πάμε, σύντομα θα έχουμε καταστάσεις τύπου Παρισιού. Και θα οδηγηθούμε ατυχώς στην άνοδο του "ρατσισμού" και των ακροδεξιών στοιχείων.