Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει τα χρήματα, που έχουμε ανάγκη για τη δημιουργία υποδομών και τη στήριξη ανθρώπινου δυναμικού, αρκεί εμείς να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό σύστημα ασύλου. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζακ Μπαρό, που ενημέρωσε χθες το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, για τις νέες πολιτικές της Ε.Ε.
«Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει πληγεί από παράνομους μετανάστες και έναν ατελείωτο αριθμό αιτούντων άσυλο. Ομως επιμένουμε να δημιουργηθεί εδώ για λογαριασμό της Ευρώπης ένα πραγματικό σύστημα ή μια υπηρεσία ή ένα Γραφείο που θα εξετάζει τα αιτήματα ασύλου».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για το θέμα του πολιτικού ασύλου. «Εχουμε ξεκινήσει με μια επιστολή διαμαρτυρίας προς την ελληνική κυβέρνηση. Είναι το πρώτο βήμα για να την υποχρεώσουμε να οργανώσει μια πραγματική υπηρεσία», εξηγεί ο κ. Μπαρό.
Ερωτώμενος για την εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί από τους Ελληνες πολιτικούς, από τότε που υιοθετήθηκε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο το 2008, ότι τα κράτη–μέλη δεν έχουν πια το δικαίωμα να προχωρούν σε μαζικές νομιμοποιήσεις, απαντά: «Στο Σύμφωνο απλώς αναφέρεται ότι όποιο κράτος νομιμοποιεί, είναι υποχρεωμένο να ενημερώσει τα άλλα. Τα προγράμματα νομιμοποίησης είναι αυστηρά υπόθεση των κρατών–μελών. Εμείς δεν επεμβαίνουμε».
Ο κ. Μπαρό βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία, προκειμένου να πιέσει τη γείτονα να υπογράψει συμφωνία συνεργασία με την Frontex (ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης συνόρων) και να ενεργοποιήσει το Σύμφωνο Επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ελλάδα. Ερωτώμενος σχετικά, εξηγεί ότι στόχος είναι η Frontex να διαδραματίσει πολλαπλό ρόλο που δεν περιορίζεται στις επιτηρήσεις, αλλά επεκτείνεται στη διοργάνωση επιχειρήσεων επιστροφών. Ακόμη, στόχος είναι, ειδικοί της Frontex να επιβλέπουν τις συνθήκες υπό τις οποίες υποδέχονται οι χώρες καταγωγής τους αλλοδαπούς. «Δεν αρκεί να τους δώσουμε χρήματα», σημειώνει. «Πρέπει να σκεφθούμε την επανένταξη αυτών των ανθρώπων. Οι ειδικοί της Frontex εκεί θα είναι απαραίτητοι, διότι κάποιες φορές οι συμπατριώτες τους δεν τους υποδέχονται καλά».
Ερωτώμενος για την οδηγία Επιστροφών ο κ. Μπαρό απαντά: «Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα που δημιουργεί το πλαίσιο μιας πολιτικής που καταρχήν ευνοεί την εκούσια επιστροφή, με ταυτόχρονη παροχή κάποιων μέσων, ώστε ο ενδιαφερόμενος επιστρέφοντας να έχει κάποια βοήθεια. Επαναλαμβάνω. Πρόκειται για ένα πρώτο στάδιο που μας επιτρέπει να αποφύγουμε τις βίαιες, άγριες επιστροφές».
Ο κ. Μπαρό δήλωσε ότι ο ίδιος και η Ε.Ε. συνυπογράφουν την απελευθέρωση των θεωρήσεων με τα κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ετσι, καταργούνται πλέον οι βίζες με τα κράτη των Βαλκανίων. Δεν είναι όμως εξίσου θεμιτό να γίνει αυτό με άλλα κράτη, διότι υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας. Οι τρεις άξονες μεταναστευτικής πολιτικής που ανακοίνωσε αφορούν:
1. Την κινητικότητα των αλλοδαπών (θα μελετηθεί η δυνατότητα μεταφοράς συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων).
2. Την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων (με εκστρατείες ενημέρωσης στις χώρες προέλευσης θυμάτων και ενιαία ευρωπαϊκή δράση).
3. Τη μελέτη της συνεισφοράς των μεταναστών στην ανάπτυξη. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Επιτροπή έχει ξεκινήσει πρόγραμμα δημιουργίας του μεταναστευτικού προφίλ όσων χωρών το επιθυμούν. Με το τρόπο αυτόν θα συμβάλλει στη διαμόρφωση της παγκόσμιας στρατηγικής για το θέμα που, όπως είπε, «είναι το σημαντικότερο μετά την οικονομική κρίση».