Νέο σώμα δίωξης του εγκλήματος

Φρένο στις συμμορίες και στους κακοποιούς με κολάρο, που διακινούν μαύρο χρήμα μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Οργανωμένο έγκλημα, μαύρο χρήμα και τρομοκρατία αποτελούν το τρίπτυχο στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιεγκληματική πολιτική -ανακοινώσεις αναμένονται λίαν προσεχώς- σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί το κύμα βαριάς εγκληματικότητας, που σύμφωνα και με διεθνείς εκθέσεις προκαλεί εφιαλτικό περιβάλλον για τους πολίτες και αποτρεπτικές συνθήκες για την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η κυβέρνηση γνωρίζοντας την πραγματικότητα, με αιχμή δόρατος το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δρομολογεί τομές για να προληφθούν τα χειρότερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τρία υπουργεία -Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών, Δικαιοσύνης- έχουν επιφορτιστεί με την προώθηση μέτρων για να ελεγχθεί το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και το μαύρο χρήμα που υπονομεύει και υποσκάπτει τον κοινωνικό ιστό προκαλώντας ανυπολόγιστο κόστος στην οικονομία και τους πολίτες.
Με γνώμονα το κοινωνικό και οικονομικό κόστος που προκαλείται από τη δράση των οργανωμένων συμμοριών, το υπ. Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακοινώνει σύντομα άμεσα μέτρα για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και τον έλεγχο του μαύρου χρήματος που διακινείται στη χώρα.
Οπως δηλώνει στην « Κ» ο υπουργός κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, «το οργανωμένο έγκλημα, αυτό δείχνουν τα στοιχεία, διαχέεται στη χώρα επικίνδυνα, το μαύρο χρήμα διακινείται με ταχύτατους ρυθμούς και όλα αυτά διαπλέκονται με το φαινόμενο της τρομοκρατίας».
Για την αντιμετώπιση της «έκτακτης» -έτσι χαρακτηρίζεται από τον κ. Χρυσοχοΐδη η εγκληματική πραγματικότητα στη χώρα- η κυβέρνηση προχωρεί σε μέτρα άμεσα.
Η δημιουργία ευρύτατου σώματος δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος, που θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα είναι το θεσμοθετημένο όργανο για την εξάρθρωση και δίωξη οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών και διακίνησης μαύρου χρήματος μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αστυνομικοί από τα υψηλότερα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, εξειδικευμένοι επιστήμονες, εμπειρογνώμονες στους τομείς του χρηματοοικονομικού συστήματος και της πληροφορικής θα μετέχουν και θα δραστηριοποιούνται στη δίωξη με τη συνδρομή και την εποπτεία έμπειρων εισαγγελικών λειτουργών.
Οι αρμοδιότητές τους -υπό την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών- θα είναι ευρύτατες και θα προσιδιάζουν σε υπηρεσίες δίωξης που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκές χώρες. Θα διαθέτουν πρόσβαση σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, χωρίς να δεσμεύονται από «απόρρητo», όπως το φορολογικό ή άλλα. Θα μπορούν να ελέγχουν τραπεζικούς λογαριασμούς, περιουσιακά στοιχεία και φορολογικά δεδομένα για πολίτες ή επιχειρήσεις, ενώ θα μπορούν δίχως τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες των δικαστικών ερευνών να διενεργούν έρευνες για κάθε πτυχή οργανωμένης εγκληματικής δράσης, αλλά και για απάτες, διαφθορά, χρηματισμό, εκβιασμούς και κάθε μορφής βαριά εγκληματικότητα.
Η δράση αυτής της υπηρεσίας θα έχει στόχο το οργανωμένο έγκλημα, θα «περνά» στο ηλεκτρονικό, θα «φθάνει» στο μαύρο χρήμα, θα «ακουμπά» την τρομοκρατία και θα καλύπτει το μέγα θέμα της λαθρομετανάστευσης, αφού κρίνεται ότι είναι πηγή και μαύρου χρήματος και οργανωμένης εγκληματικής δράσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο κατά του οργανωμένου εγκλήματος είναι ήδη έτοιμο και έχει δοθεί το «πράσινο φως» από το Μαξίμου. Η προτεραιότητα που δίνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, έχει σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την επικράτεια, καθώς τα στοιχεία για τη δράση εγκληματικών ομάδων και το μαύρο χρήμα είναι άκρως ανησυχητικά.
Το πιστοποιούν άλλωστε και οι διεθνείς και ευρωπαϊκές εκθέσεις, στις οποίες αναφέρεται η «Κ».


Παράνομες συναλλαγές λόγω της κρίσης

Εάν κάποιος νομίζει ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν τον αφορά δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στη φετινή έκθεση της Europol, της ευρωπαϊκής αστυνομίας, για τη χώρα μας. Εκεί όπου οι διαπιστώσεις για τη δράση της οργανωμένης εγκληματικότητας στην Ελλάδα είναι ζοφερές και οι προβλέψεις ακόμα χειρότερες.
Σύμφωνα με την έκθεση του 2009, άμεσος περιγράφεται ο κίνδυνος λόγω της οικονομικής ύφεσης να εμπλακούν ως θύματα οργανωμένων εγκληματικών ομάδων επιχειρηματίες. Κυκλώματα με διεθνείς διασυνδέσεις, σύμφωνα με την έκθεση, είναι σε ετοιμότητα να ασκήσουν και στη χώρα μας σε μεγάλη έκταση το παράνομο εμπόριο του χρήματος, τοκογλυφία δηλαδή, εμπλέκοντας «μεσαίες» επιχειρήσεις στη μέγγενη της δράσης τους και επιχειρηματίες στα δίχτυα της έκνομης δραστηριότητας.
Κι ενώ η οικονομική ύφεση σκιαγραφείται ως ιδανικό περιβάλλον για περαιτέρω δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας, η έκθεση της Europol, κρούει κώδωνα του κινδύνου και για κάτι άλλο: «Αν το οργανωμένο έγκλημα, αναφέρει, δεν ελεγχθεί, η προσπάθεια ανάκαμψης από την κρίση θα καταστεί δυσκολότερη, για τους νομοταγείς πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς η δράση του οργανωμένου εγκλήματος ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό».
Με δεδομένη την ύφεση στην οικονομία, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα; Υπάρχει οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και σε ποια έκταση; Οι απαντήσεις που δίνονται στην έκθεση, ξαφνιάζουν τον μέσο πολίτη.
Η Ελλάδα περιγράφεται από την Europol, «ως σταυροδρόμι» των οργανωμένων «εγκληματικών ομάδων», χώρος όπου συναντιούνται και διασυνδέονται κυκλώματα που επιδίδονται οργανωμένα σε εμπόριο ναρκωτικών, λαθρεμπόριο και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και διακίνησης εκατομμυρίων από τη δραστηριότητα του trafficking, την εκμετάλλευση άνθρώπων, κυρίως γυναικών.
Αν δεν ληφθούν, τονίζεται στην ίδια έκθεση, άμεσα μέτρα ανακοπής του κύματος οργανωμένης εγκληματικότητας που κατακλύζει τη χώρα, τα πράγματα θα γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ανεξέλεγκτα. «Η ροή, τονίζεται μεταξύ άλλων, παράνομων μεταναστών ή θυμάτων του trafficking δεν πρόκειται να μειωθεί και θα πυροδοτήσει περαιτέρω φαινόμενα εκμετάλλευσης και παράνομης εργασίας».
Για τα μεγάλα κύματα των παράνομων μεταναστών, άλλωστε η Europol, μόνον αισιόδοξη δεν είναι. Η κατάσταση, εκτιμά, θα γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη, ενώ σημειώνει πως ο ρόλος μαφιόζικων ομάδων, ανάμεσά τους και τουρκικών που δρουν και διοχετεύουν τους μετανάστες, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην έξαρση του φαινομένου.


Συνεργασία με υπηρεσίες που έχουν γνώση

Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, με πρώτο εκείνο της Προστασίας του Πολίτη, στρέφονται ήδη και σε διεθνείς θεσμοθετημένες οργανώσεις. Σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν εμπειρία, μέσα και πληροφορίες σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες πυκνώνουν τις επαφές με την Europol, τη Eurojust, δηλαδή την Εισαγγελία των χωρών της Ε.Ε, αλλά και τον ΟLAF, που είναι ο ΣΔΟΕ για το μαύρο χρήμα στην Ε.Ε.
Εισαγγελικοί λειτουργοί που μετέχουν στη Eurojust, αλλά και αστυνομικοί που έχουν επαφές με την αστυνομία της Ε.Ε. έχουν εντολή στο εξής να αξιοποιούν κάθε διαθέσιμο στοιχείο που δυνητικά οδηγεί στη δίωξη στη χώρα μας οργανωμένων εγκληματικών ομάδων. Στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας που αποτελεί σημαντική παράμετρο της κυβερνητικής προσπάθειας για έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, στενή θα είναι εφεξής και η συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις που παρακολουθούν αυτά τα φαινόμενα σε παγκόσμια κλίμακα.
Ηδη προτεραιότητα έχει αποφασιστεί να δοθεί στη συνεργασία των εγχώριων αρχών με τον κορυφαίο οργανισμό πάταξης του μαύρου χρήματος διεθνώς, τον λεγόμενο FATF, που αναπτύσσει δράση σε περισσότερες από 50 χώρες και βρίσκεται σε «ανώτερα» επίπεδα διακρίβωσης για το πώς αναπτύσσεται παγκοσμίως το οργανωμένο έγκλημα και πού διοχετεύει το μαύρο χρήμα.
Μάλιστα, η πρόσφατη έκθεση του μελετάται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περιγράφει κανάλια διοχέτευσης ασύλληπτων ποσών μαύρου χρήματος. Κινητές αξίες, αγορά ομολόγων και δη δομημένων, συναλλαγματικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα, ασφαλιστικά προγράμματα και τα λεγόμενα penny stocks -μετοχές που αγοράζονται σε πολύ χαμηλή τιμή- αποτελούν τα οχήματα για τη ροή μαύρου χρήματος.
Παράλληλα, οι ελληνικές αρμόδιες αρχές επιχειρούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες που τους παρέχει το δικαστικό μας σύστημα.
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας της Eurojust, οι Ελληνες εισαγγελείς θα κινούνται στο εξής στην κατεύθυνση της συνεργασίας με τους ομολόγους τους άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ηδη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει δρομολογήσει τις σχετικές εξελίξεις στην κατεύθυνση της άμεσης κινητοποίησης δικαστικών και αστυνομικών αρχών, ώστε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στους τομείς της δίωξης της οργανωμένης εγκληματικής δράσης.
Από την κινητοποίηση των διωκτικών αρχών δεν θα λείπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν η Frontex, αλλά και το Λιμενικό Σώμα που εντάχθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.