Ουδείς αναμάρτητος

Από το Βήμα της Κυριακής, 8/11/2009
Του Γιάννη Μαρίνου

Υπέπεσα σε δημοσιογραφικό αμάρτημα και απολογούμαι. Καλοπίστως αναδημοσίευσα από την εφημερίδα «Παρόν» δήλωση αποδιδόμενη στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ («Το Βήμα», 25/10) που υπέδειξε στους μουσουλμάνους μετανάστες να προσαρμοσθούν στον αυστραλιανό πολιτισμό, στη γλώσσα, στη νομοθεσία και στις αξίες της χώρας, στην οποία αυτοβούλως ήλθαν και ισότιμα διαβιούν με τους Αυστραλούς, άλλως είναι ελεύθεροι να φύγουν. Ετσι, αναγνώστες της στήλης με γραπτά μηνύματά τους, ιδιαίτερα ευγενικά, μου υπέδειξαν να ανατρέξω στις ιστοσελίδες του Διαδικτύου για να διαπιστώσω ότι πρόκειται για κατασκευασμένο κείμενο, που ουδέποτε προήλθε από τον Ραντ
και που προηγουμένως απεδίδετο στον προκάτοχό του συντηρητικό πρωθυπουργό Χάουαρντ. Αυτό και έκανα. Και κατάπληκτος διαπίστωσα ότι η ομιλία Ραντ κυκλοφορεί παγκοσμίως προκαλώντας έντονα σχόλια αρνητικά ή και θετικά, διαψεύσεις από αντιρατσιστές ή μουσουλμάνους, αλλά και ενθουσιώδη υποστήριξη από συμφωνούντες με τα αποδιδόμενα στους αυστραλούς ηγέτες ακόμη και αν δεν τα είπαν.




Το καίριο ζήτημα εξαιτίας του οποίου αναδημοσίευσα την υποτιθέμενη ομιλία Ραντ είναι η κατ΄ εμέ ορθή τοποθέτησή της, μολονότι το ύφος και η οξύτητα κάποιων φράσεων απάδουν προς έναν πρωθυπουργό δημοκρατικής χώρας. Το κείμενο, που έχει αφετηρία αμερικανική πηγή μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους και τη δολοφονία 3.000 ανθρώπων, πήρε διαστάσεις μετά τη μαζική σφαγή Αυστραλών στη νήσο Μπαλί από ισλαμιστές τρομοκράτες. Γεγονότα πραγματικά που αποδείχθηκε ότι πήγαζαν από το μίσος φανατικών μουσουλμάνων κατά των «άπιστων» χριστιανών και εβραίων, και με χιλιάδες νεκρούς που ασταμάτητα μετρούμε έκτοτε στον πλανήτη.



Η περιπλάνησή μου στο Διαδίκτυο ναι μεν με έπεισε για το ότι η ομιλία του Ραντ ήταν κατασκευασμένη, όμως μου αποκάλυψε και πολλές πληροφορίες που της δίνουν ερείσματα και προκαλούν απορίες. Πουθενά δεν βρήκα επίσημη διάψευση Ραντ. Και κάποιοι ρωτούν: Γιατί δεν τη διαψεύδει ευθέως; Επιπλέον ο ίδιος ο κ. Ραντ, αποδεδειγμένα, στηλίτευσε παρότρυνση μουσουλμάνου κληρικού που συνιστούσε στους άνδρες να δέρνουν τις γυναίκες τους αν δεν υποτάσσονται στις επιθυμίες τους. Οπως εδήλωσε: «Στη σύγχρονη Αυστραλία δεν έχουν καμία θέση τέτοιες υποδείξεις και καλώ τον μουσουλμάνο κληρικό να απολογηθεί και να τις αποκηρύξει». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σχετική έντονη αντιδικία συντηρείται και οξύνεται επειδή η αυστραλιανή κυβέρνηση παρακολουθεί τα κηρύγματα από φανατικούς ιμάμηδες στα τζαμιά αλλά και στα μουσουλμανικά σχολεία, μήπως παροτρύνουν σε τρομοκρατικές πράξεις. Επίσης είναι σφοδρή η αντίδραση των τελευταίων κυβερνήσεων στην Αυστραλία ενάντια στις απαιτήσεις εξτρεμιστών ιμάμηδων να επιβληθεί υποχρεωτικά η σαρία στις οικογενειακές σχέσεις. Το 2005 ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών Πίτερ Κοστέλο εδήλωσε: «Εχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε αν υπάρχει σε κάθε τομέα της ισλαμικής κοινότητας διδασκαλία των αρετών της τρομοκρατίας». Από χρόνια προειδοποιεί η στήλη αυτή για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα μας όχι γενικά από τους μετανάστες, αλλά από εκείνους που πρόθυμα στρατεύονται στο τρομοκρατικό Ισλάμ, η διδασκαλία και οι πρακτικές του οποίου διευκολύνονται από τη δημοκρατική νομιμότητα και τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες που κυριαρχούν στην Ευρώπη και μέχρις ασυδοσίας στην Ελλάδα, όπου πρακτικές ανάλογες της Αυστραλίας θα προκαλούσαν αιματηρά συλλαλητήρια στους δρόμους της Αθήνας. Περιβάλλομαι από χρόνια και βοηθούμαι στη ζωή μου από πολλούς Αλβανούς, που είναι όλοι πρότυπα ανθρώπων με ήθος, εργατικότητα και σεβασμό σε αξίες, που εμείς οι γηγενείς συχνά ποδοπατούμε. Αυτοί οι μεμονωμένοι όχι μόνο δικαιούνται κάθε στήριξης και καλής υποδοχής, αλλά και την ευγνωμοσύνη μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ρατσισμός η καταδίωξη και εκδίωξη εκείνων που εκμεταλλεύονται την ελληνική φιλοξενία για να εγκληματούν ή να υπονομεύουν τη δημόσια τάξη και την κοινωνία μας.