Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα -που βρισκονται μέσα στα σύνορα-θριαμβολογούν υπερ των παράνομων μεταναστών


Κάποιοι  Έλληνες Γιατροί Χωρίς Σύνορα ( ΓΧΣ), κατάφεραν, Ελληναράδες όντες, να ευτελίσουν και το σπουδαίο όνομα  των πραγματικών Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Αντί να βρίσκονται εκτος συνόρων, εκεί που υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα της ανθρώπινης δυστυχίας, στις χώρες του τρίτου κόσμου και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί, αυτοί εγκαταστάθηκαν εδώ, εντός συνόρων  και υποδέχονται ως αμειβόμενα επαγγελματικά στελέχη μη-κυβερνητικών οργανώσεων, αυτούς που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να περιθάλπτουν στη χώρα τους. Το γεγονός ότι όλη αυτή η ανθρώπινη δυστυχία με μαζική της επέλαση εισβάλλει στη δύσμοιρη Ψωροκώσταινα, ουδόλως ενδιαφέρει τους "γιατρούς χωρίς σύνορα που είναι μέσα στα σύνορα".  Ότι βρίσκονται ήδη εδώ στην Ψωροκώσταινα περίπου 2 εκ. μη αφομοιώσιμοι μετανάστες και λαθρομετανάστες με ορατή προοπτική να μεταβληθεί η χώρα σε Λίβανο, δεν τους προβληματίιζει επίσης. 
Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση των επιλεγόμενων αυτών περίεργων Γιατρών χωρίς σύνορα,  μέσα στα δικά μας τα σύνορα, για να βγάλει ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος τα συμπεράσματά του.




- Ανακοίνωση Τύπου –
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) καλωσορίζουν την ανακοίνωση
για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης της Παγανής (Μυτιλήνη)
ως αναγκαίο πρώτο βήμα προς μια πιο ανθρώπινη μεταχείριση
των μεταναστών χωρίς έγγραφα και των αιτούντων άσυλο.


Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2009: Μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης της Παγανής (Μυτιλήνη) για μετανάστες χωρίς έγγραφα και αιτούντες άσυλο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) καλωσορίζουν μια απόφαση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την καλύτερη μεταχείριση ενός ευάλωτου πληθυσμού.

Το κέντρο κράτησης της Παγανής στο νησί της Λέσβου στο οποίο διέμεναν ως και 1.200 μετανάστες και αιτούντες άσυλο υπό άσχημες συνθήκες διαβίωσης κλείνει προσωρινά, προκειμένου να γίνουν επιδιορθώσεις μέσα στην εγκατάσταση, σύμφωνα με τις Αρχές. «Παρόλο που υπάρχουν ακόμη μικρές ομάδες ατόμων μέσα στο κέντρο κράτησης στην Παγανή, μια και δεν αναχωρούν καθημερινά πλοία από τη Μυτιλήνη, οι ΓΧΣ είναι ικανοποιημένοι με την απόφαση των αρχών να κλείσουν το κέντρο και να εργαστούν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα σε αυτό, δεδομένου ότι είναι ακατάλληλο για διαμονή», αναφέρει ο Χρήστος Παπαϊωάννου, Συντονιστής του Προγράμματος των ΓΧΣ στη Μυτιλήνη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν ψυχοκοινωνική στήριξη με ομάδα ψυχολόγων και διερμηνέων στους μετανάστε&sigm! af; που κρατούνταν στην Παγανή από τον Αύγουστο του 2009 και έχουν διαπιστώσει τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, καθώς και τη χειροτέρευσή τους κατά τους προηγούμενους μήνες. 
Δεδομένου ότι οι αρχές έχουν υποσχεθεί να αναζητήσουν μια νέα εγκατάσταση που θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες, οι ΓΧΣ θα επιθυμούσαν το μόνιμο κλείσιμο της Παγανής. «Ελπίζουμε ότι αντί να ξανανοίξει  η εγκατάσταση ως κέντρο κράτησης, να προχωρήσουν οι αρχές με ένα σχέδιο λειτουργίας ανοιχτών κέντρων υποδοχής για μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Αυτό θα συνέβαλε στο να έχουμε μια καλύτερη εκτίμηση των αναγκών του πληθυσμού και κυρίως θα σήμαινε ότι αυτοί οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι ευάλωτοι πληθυσμοί δεν θα βρίσκονται υπό κράτηση», λέει η Μίκυ βαν Χέρβεν, Επικεφαλής Αποστολής στο πρόγραμμα των ΓΧΣ για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Οι ΓΧΣ προσφέρουν ψυχο-κοινωνική στήριξη σε δύο άλλα κέντρα κράτησης που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στο βόρεια Ελλάδα, ενώ θα συνεχίσουν να προσφέρουν στήριξη στους μετανάστες που βρίσκονται στη Μυτιλήνη. Επίσης, η οργάνωση ανησυχεί για την κατάσταση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που έχουν μεταφερθεί στο νησί της Χίου. «Υπάρχει πάντα ένα μεγάλο ερωτηματικό για το τι γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους, όταν αφήνονται ελεύθεροι ή μεταφέρονται σε άλλες περιοχές. Καταλαβαίνουμε ότι οι μετανάστες που καταφθάνουν τώρα στη Μυτιλήνη μεταφέρονται στη Χίο. Γι’ αυτό το λόγο σχεδιάζουμε να κάνουμε μια εκτίμηση της κατάστασης εκεί και να διαπιστώσουμε, αν υπάρχει πράγματι ανάγκη για παροχή βοήθειας», λέει η λέει η Μίκυ βαν Χέρβεν. «Σε γενικές γραμμές, ελπίζουμε ότι η περίπτωση του κέντρου κράτησης της Παγανής στη Μυτιλήνη θα αποτελέσει μια αρχή προκειμένου να αλλάξει η πολιτική κράτησης προς την καθιέρωση ανοιχτών κέντρων υποδοχής  όπου θα γίνεται καλύτερη εκτίμηση των αναγκών του πληθυσμού, θα εξασφαλίζεται η ανθρώπινη μεταχείριση τους, η πρόσβασή τους στην ιατρική περίθαλψη και στις διαδικασίες παροχής ασύλου και θα διεκπεραιώνονται οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι συνθήκες μέσα στα άλλα κέντρα κράτησης, στα οποία οι ΓΧΣ παρέχουν ψυχο-κοινωνική στήριξη (Βένα και Φυλάκιο στη Ροδόπη και τον Έβρο, στη βόρεια Ελλάδα) παραμένουν εξαιρετικά δυσχερείς. Είναι πλέον στο χέρι της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τη Μυτιλήνη ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα μιας νέας προσέγγισης που θα δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».  

 Για περισσότερες πληροφορίες:
 Μαρία Πασχούλα, Υπεύθυνη Τύπου
 210 5 200 500 (εσωτ. 109), κιν 693 66 142