Δημιουργείται επιτέλους ο πρώτος μεγάλος χώρος αξιοπρεπούς προσωρινής διαμονής των παράνομων μεταναστών στη Σάμο

Να προωθηθεί άμεσα, αλλά να συνοδευτεί και με άλλα μέτρα

 
Γράφει ο Γιώργος Ιωάννου

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου, την παραχώρηση οικοπέδου 80 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Υπουργείου του στη Σάμο, για τη δημιουργία ενός μεγάλου αξιοπρεπούς κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών. Πρόκειται για μια ορθή λύση που πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ύστερα μάλιστα και απο το πρόσφατο κλείσιμο υποδοχής της Παγανής στη Μυτιλήνη γιατί οι συνθήκες κράτησης κρίθηκαν απαράδεκτες.
Η καλύτερη λύση για την Παγανή θα ήταν να επαναλειτουργήσει αφού βελτιωθούν οι συνθήκες γενικότερα. Στη Σάμο βρίσκεται αρμόδιο κυβερνητικός παράγοντας για να δώσει λύση στο πρόβλημα, για το οποίο αντιδρούν τοπικοί παράγοντες. Οι οποίοι όμως θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η λύση της μετατροπής μεγάλων πρώην στρατοπέδων σε αξιοπρεπείς χώρους ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ διαμονής των παράνομων μεταναστών, αποτελεί μια διέξοδο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνοδευτεί και από άλλα μέτρα, όπως μεταξύ άλλων, την ταχεία απονομή πολιτικού ασύλου σε όσους πραγματικά το δικαιούνται, την επαναπροώθηση στις χώρες τους όσων δεν το δικαιούνται με πτήσεις τσάρτερ, με έξοδα της Ευρωπαικής Ένωσης, (όπως έχει υιοθετηθεί ως γενική πολιτική πρακτική από την Ε.Ε. τελευταία), την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί την υπογραφή της στη σύμβαση με την οποία υποχρεώνεται να δέχεται πίσω τους λαθρομετανάστες που προωθούνται από το έδαφός της, τη δημιουργία Οργανισμού Μεταναστών, κλπ.
Πάντως, η εύκολη λύση της σώρευσης τεράστιων μαζών λαθρομεταναστών στην Αθήνα που ανέρχονται πλέον σε περίπου 2 εκ. άτομα , δυναμιτίζει όχι μόνο την Πρωτέυουσα, αλλά το μέλλον όλης της χώρας. Άλλωστε, παράνομοι μετανάστες εισβάλλουν και στη Σάμο, όπως και στο γειτονικό Αγαθονήσι.Οι Σαμιώτες θα έχουν δίκηο στις αντιρήσεις τους, αν δε δημιουργηθούν παρόμοιοι χώροι προσωρινής διαμονής και αλλού και ειδικότερα στη Μυτιλήνη, στη Λήμνο, κλπ., όπου και εκεί υπάρχουν στρατόπεδα τα οποία υπόκεινται σε ειδικό ανεξάρτητο πολεοδομικό καθεστώς.
Αλίμονο όμως αν επικρατήσουν εγωιστικές-τοπικιστικές αρνήσεις για ένα τέτοιας εμβέλειας εθνικό θέμα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει το μέλλον των παιδιών αυτής της χώρας, βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος. Ελπίζουμε ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αρμόδιος για τη μετανάστευση Σπύρος Βούγιας, η κυβέρνηση γενικότερα και σώφρονες τοπικοί παράγοντες δε θα κάνουν πίσω και θα τηρήσουν την προεκλογική δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου για "μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση".