Δυσχερέστερη είναι η θέση της χώρας μας στο δείκτη εκτίμησης διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας –απ’ ό, τι ήταν πέρυσι– με επιδόσεις πολύ χαμηλές, που την κατατάσσουν τελευταία στην Ευρώπη και 71η σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας όχι μόνο διατηρεί βαθμολογία «κάτω από τη βάση» με 3,8 (πέρυσι είχε λάβει 4,7), αλλά επιδείνωσε τη θέση της σε σύνολο 180 χωρών.
Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27» βρίσκεται στην τελευταία θέση, μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κατρακύλησε 14 θέσεις κάτω, αφού από την 57η υποχώρησε στην 71η θέση. Aκόμη και χώρες όπως η Τουρκία, η οποία πέρυσι βρισκόταν μία θέση μετά από εμάς, η Γκάνα, η Μποτσουάνα και η Τυνησία είναι λιγότερο «διεφθαρμένες» και σε καλύτερη θέση από τη χώρα μας. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, η Ελλάδα σημειώνει μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στη βαθμολογία του πίνακα μαζί με το Μπαχρέιν, τη Σλοβακία, το Ιράν και τη Μάλτα. Aντιθέτως, μηδενική είναι σχεδόν η διαφθορά στη Νέα Ζηλανδία (με άριστα το 10 έχει βαθμολογία 9,4), τη Δανία (9,3), τη Σιγκαπούρη, τη Σουηδία και την Ελβετία (με 9,2), οι οποίες κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις. Πολύ καλές είναι όπως πάντα και οι επιδόσεις στις σκανδιναβικές χώρες, όπως Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, ενώ σε καλή σειρά κατάταξης, μέσα στη δεκάδα, βρίσκονται η Oλλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, με βαθμολογίες που κυμαίνονται από 8,3 έως 9,1.
Ανάμεσα στις χώρες που είδαν τη βαθμολογία τους να μειώνεται ήταν το Ιράν (υποχώρησε στο 1,8 από 2,3 μετά τις καταγγελίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές) και η Ουκρανία (2,2 από 2,5). Βρίθουν διαφθοράς η Σομαλία, τελευταία χώρα στην κατάταξη (1,1), το Aφγανιστάν (1,3), η Μιανμάρ (1,4) και το Σουδάν (1,5). Η πλειονότητα των χωρών βρίσκεται κάτω από τη βάση (5,0).
Οι ΗΠΑ βελτιώθηκαν (στο 7,5 από 7,3) λόγω της ταχείας αντίδρασης στην οικονομική κρίση και των μέτρων υπέρ της διαφάνειας. Πρόοδος σημειώθηκε επίσης στην Πολωνία (5,0 από 4,6) και –οριακά– στη Ρωσία (2,2 από 2,1). Η διαφορά μεταξύ των ανεπτυγμένων, πλούσιων και φτωχών κρατών είναι ορατή. «Εύθραυστα, ασταθή κράτη που μαστίζονται από πόλεμο και συνεχείς συγκρούσεις βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης», όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση των στοιχείων από τον πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ελλάδα κ. Κ. Μπακούρη.
Η χαμηλή βαθμολογία, όπως ειπώθηκε, «υποδεικνύει πως η προσπάθεια βελτίωσης πρέπει να συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς», ενώ η επιδείνωση της θέσης της χώρας μας αποδίδεται σε «συστημικές αδυναμίες» που έφεραν στην επιφάνεια τα πρόσφατα σκάνδαλα.
Σημαντική η παρατήρηση από τον κ. Αρι Συγγρό πως οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης συμβάλλουν στην κακή εικόνα της χώρας μας σε σχέση με την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς.
Κατά τη διεθνή οργάνωση, θεωρείται αναγκαίο οι ανεπτυγμένες χώρες να κάνουν περισσότερα βήματα κυρίως προς την κατεύθυνση του τραπεζικού απορρήτου, που επιτρέπει να αποκρύπτονται συναλλαγές ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος». «Το διεφθαρμένο χρήμα δεν πρέπει να βρίσκει ζώνες καταφυγίου. Είναι καιρός να τελειώνουμε με τις δικαιολογίες», υπογραμμίζει στην έκθεση η πρόεδρος της ΜΚΟ, Ιγκιέτ Λαμπέλ.
Στην έκθεση τονίζεται ότι «μια καλύτερη, αποτελεσματικότερη και δικαιότερη δημόσια διοίκηση, που λογοδοτεί στους πολίτες, και η χωρίς ταλαντεύσεις εφαρμογή των νόμων είναι ο μόνος δρόμος για την καταπολέμηση της διαφθοράς».