Μικροεπεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Προσαγωγή 277 ατόμων

Περιορισμένης έκτασης συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και νεαρών αντιεξουσιαστών σημειώθηκαν στο περιθώριο της πορείας για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου χθες. Υστερα από επίθεση νεαρών σε δύο ένστολους της ομάδας «Δέλτα», στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγή στη ΓΑΔΑ 277 ατόμων.
Οι αστυνομικοί ακολούθησαν τους νεαρούς, τους εγκλώβισαν στο Πεδίον του Aρεως και τους προσήγαγαν. Ακόμη, έγιναν 8 συλλήψεις. Αργά το βράδυ στην είσοδο του αστυνομικού μεγάρου είχαν συγκεντρωθεί δικηγόροι και συγγενείς των συλληφθέντων.
Η συμμετοχή στη διαδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και των διοργανωτών της πορείας, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 10.000. Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 4.00 μ.μ. με τα μπλοκ των διαδηλωτών να καλύπτουν την οδό Σταδίου, από την Ομόνοια μέχρι το άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΦΕΕ, οι οποίοι παραδοσιακά κρατούν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Ακολούθησαν ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων - Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 και οι φοιτητικοί σύλλογοι με επικεφαλής αυτούς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ακολούθησαν τα μπλοκ των αντιεξουσιαστών, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΠΑΣΠ, ενώ στην «ουρά» της πορείας βρισκόταν το μπλοκ του ΚΚΕ.
Πριν από την πορεία, αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγές νεαρών καθώς, όπως ισχυρίζονται πηγές της ΕΛ.ΑΣ., οι νεαροί προσαχθέντες ήταν επιθετικοί και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μάσκες. Στη διάρκεια της πορείας, πραγματοποιήθηκε μια σύλληψη ατόμου, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό, μάσκα, κροτίδες και σπίρτα. Μικροεπεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σημειώθηκαν τη στιγμή που τα μπλοκ των αντιεξουσιαστών (ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 1.500) έφτασαν στο ύψος του Χίλτον. Νεαροί επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Η ίδια εικόνα επαναλήφθηκε έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Μετά το τέλος της πορείας, διαδηλωτές προχώρησαν προς το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα εναντίον δυνάμεων των ΜΑΤ που βρίσκονταν παραταγμένες μπροστά στο κτίριο της ΓΑΔΑ και δύο αστυνομικούς της ομάδας «Δέλτα». Ελαφρά τραυματίστηκαν δεκατέσσερις αστυνομικοί. Στη διάρκεια των επεισοδίων, αστυνομικοί επιχείρησαν να συλλάβουν έναν ακόμα διαδηλωτή, ο οποίος όμως τελικά «ελευθερώθηκε» από άλλους διαδηλωτές.
Αργά χθες το βράδυ σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ αντιεξουσιαστών και Αστυνομίας στα στενά των Εξαρχείων.
Στη Θεσσαλονίκη, ομαλά εκτυλίχθηκαν οι πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπήρξαν από τις πλέον πολυπληθείς των τελευταίων ετών, καθώς η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και ο παλμός που έδιναν τα συνθήματα και τα πανό έντονος. Νωρίς το πρωί, ωστόσο, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια έξω από Πολυτεχνείο μεταξύ μελών της ΔΑΠ που προσήλθαν για να τιμήσουν την εξέγερση του 1973 και βρέθηκαν αντιμέτωποι με εκπροσώπους αριστερής φοιτητικής παράταξης που επιχείρησαν να τους εμποδίσουν. Η συμπλοκή, εν τούτοις, που είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, δεν έλαβε διαστάσεις. Για την περιφρούρηση της τάξης, πάντως, στη διάρκεια των εκδηλώσεων, αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης περί τους 1.600 άνδρες της Αστυνομίας, που όμως είχαν εντολές, η παρουσία τους να είναι διακριτική.