Επιτέλους..το λιμενικό ασχολείται σοβαρά με τους λαθρομετανάστες

Στη δημιουργία Διακλαδικού Οργάνου Στρατηγικής, το οποίο θα αναλάβει τον συντονισμό των δράσεων κατά της λαθρομετανάστευσης προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στο νέο όργανο θα συμμετέχουν ο γ. γ. του υπουργείου, καθώς και οι αρχηγοί του Λιμενικού Σώματος και της ΕΛ. ΑΣ. σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί το ρεύμα εισόδου λαθρομεταναστών στα ελληνικά νησιά, αλλά και εξόδου τους από τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας με προορισμό την Ιταλία.
Κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη, το Λιμενικό Σώμα θα προχωρήσει στη σύσταση Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Ασφαλείας που ήδη υπάρχει και θα έχει την ευθύνη για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των πληροφοριών που θα σχετίζονται με το θέμα της λαθρομετανάστευσης και της δράσης των κυκλωμάτων διακίνησής τους. Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή που ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέλαβε υπουργός δήλωσε σε παράγοντες του Λιμενικού Σώματος ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη δημιουργία «πηγών» άντλησης πληροφοριών για τη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών, αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία της Διεύθυνσης Ασφαλείας του Λιμενικού Σώματος.
Παράλληλα, κατά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, θα πρέπει να εκσυγχρονισθούν και να ενισχυθούν σε προσωπικό τα Λιμεναρχεία Λέσβου, Σάμου, Λέρου και Πάτμου, όπου παρατηρείται αθρόα είσοδος λαθρομεταναστών. Θα γίνουν εσωτερικές μετακινήσεις από τα Λιμεναρχεία Βόλου, Φθιώτιδας, Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης, ενώ θα ενισχυθούν σε προσωπικό οι Λιμενικοί Σταθμοί σε Αγαθονήσι και άλλα μικρά νησιά. «Ρουσφέτια τέλος από δω και στο εξής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, από τις αρχές του 2009 έως και την 31η Αυγούστου σε 422 περιστατικά συνελήφθησαν 7.009 λαθρομετανάστες και 128 διακινητές.