Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους βάζει χέρι στην Τουρκία για τη λαθρομετανάστευση

Με παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού

«Τα λόγια να γίνουν πράξεις» όσον αφορά την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία; χθες την Τουρκία με το τελικό  «Κείμενο Συμπερασμάτων» της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Το αρχικά χαλαρό σχέδιο των "χαλαρών" με τους Τούρκους Σουηδούς, αναθεωρήθηκε ύστερα από παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που φαίνεται να τηρεί στην πράξη την προεκλογική του δήλωση για «μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση». Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία οφείλει να συνεργασθεί με την Ευρώπη καθώς η μέχρι τούδε στάση της δε βοηθά»...


Το τελικό κείμενο, όπως διαμορφώθηκε από τη σουηδική προεδρία της Ε.Ε., προέβλεπε αρχικά μόνο εγκώμια για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα. Όμως, με την παρέμβαση της ελληνικής πλευράς τα εγκώμια περιορίσθηκαν ότι διαφαίνεται «ενισχυμένος διάλογος Ε.Ε. και  Τουρκίας για το ίδιο θέμα». Και στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η Ευρώπη «ζητεί να ληφθούν ταχέως συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως όσον αφορά την επανεισδοχή (σ.σ. επανεισδοχή στο έδαφός της, των συλληφθέντων στην Ευρώπη λαθρομεταναστών) και τον έλεγχο των συνόρων». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ανέφερε η Ένωση είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Τουρκία, όμως τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί αν η ίδια η Τουρκία δε συνεργασθεί με την Ευρώπη, εφαρμόζοντας την υφιστάμενη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και, φυσικά, υπογράφοντας επιτέλους αντίστοιχη με την Ένωση.
Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι και στη συνάντησή του την Πέμπτη, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, επανέλαβε ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - ΠΓΔΜ χωρίς προηγούμενη λύση του ζητήματος της ονομασίας. Επανέλαβε δε την πάγια «κόκκινη γραμμή» της μιας και μόνον ονομασίας για κάθε χρήση, με γεωγραφικό προσδιορισμό, σημειώνοντας ότι «είναι χρήσιμο να εξηγεί κανείς με τον πιο απλό και ειλικρινή τρόπο» τις θέσεις του, προς αποφυγή της εντύπωσης ότι «παίζει παιχνίδια». Μάλιστα στη σύνοδο, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους ομολόγους του πρόταση να τεθεί το 2014 ως έτος-στόχος για την ένταξη όλων των κρατών της δυτικής Βαλκανικής στην με προϋπόθεση την προηγούμενη εκπλήρωση κάθε όρου που έχει τεθεί από ευρωπαϊκής πλευράς.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε,  ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Παρασκευή, τονίζοντας ότι «τα τρομοκρατικά χτυπήματα βρίσκουν την Ελλάδα ενωμένη απέναντι στην τυφλή δολοφονική βία που σημαδεύει την ευνομία, σημαδεύει όμως και νέα παιδιά, περαστικούς πολίτες, απλούς πολίτες αλλά και ένστολους πολίτες». «Όλοι μαζί, υπεύθυνα και στοχευμένα μπορούμε να δώσουμε τέλος σ' αυτό τον κύκλο αίματος που υπονομεύει ατομικές και συλλογικές ελευθερίες», είπε, προσφέροντας και κάλυψη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. «Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και είναι η υπεύθυνη στάση και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε, για να καταλήξει πως «απέναντι στη βία εμείς προτάσσουμε τη δημοκρατία».