Στη χωματερή της Αθήνας στέλνουν λαθρομετανάστες από την Πάτρα

Επιχείρηση για την απομάκρυνση μεταναστών, που διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες στην Πάτρα, πραγματοποίησε η Αστυνομία.Συγκεκριμένα, αστυνομικοί έκαναν ελέγχους στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας και όσοι μετανάστες δεν είχαν στην κατοχή τους νομιμοποιητικά έγγραφα, οδηγήθηκαν αρχικά στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη διεύθυνση Αλλοδαπών στην Αθήνα.
Ο αριθμός των μεταναστών που απομακρύνθηκαν φθάνει τους 60, ωστόσο όπως εκτιμάται το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συγκεκριμένη τακτική. Και τούτο διότι ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην Πάτρα φθάνει τους 500, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, είτε οι ίδιοι να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην πόλη, είτε να έλθουν κάποιοι άλλοι.
Αλλωστε, όσο τα κυκλώματα διακίνησης και οι μετανάστες γνωρίζουν ότι με κάποιο τρόπο μπορεί να μπουν παράνομα σε κάποιο καράβι για Ιταλία, η πίεση προς το λιμάνι θα είναι υπαρκτή.
Μάλιστα, είναι γεγονός τόσο οι συλλήψεις αλλοδαπών πριν από την επιβίβαση σε κάποιο καράβι, όσο και ο εντοπισμός μεταναστών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Επίσης, εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το ζήτημα της στέγασης και της φιλοξενίας μεταναστών σε κέντρο υποδοχής, με δεδομένες τις αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, όσο και στην απουσία λήψης και υλοποίησης αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο. Ετσι οι μετανάστες, που προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν και χώρες της Αφρικής, είναι αναγκασμένοι να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και κυριολεκτικά στον δρόμο. Συγκεκριμένα κάποιοι έχουν στήσει υποτυπώδη παραπήγματα στην περιοχή του έλους της Αγυιάς, ενώ κάποιοι άλλοι διαμένουν σε βαγόνια του ΟΣΕ κοντά στον ναό του Αγίου Ανδρέα. Επίσης, μικρές ομάδες μεταναστών έχουν βρει στέγη σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, ενώ πολυτέλεια θεωρείται η εξασφάλιση τροφής σε καθημερινό επίπεδο.