Ο Σπύρος Βούγιας για τους λαθρομετανάστες

Για δραστική παρέμβαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την παράνομη διακίνηση μεταναστών οι οποίοι καταλήγουν στα κέντρα κράτησης στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας, έκανε λόγο χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπ. Βούγιας.

Σύμφωνα με κ. Βούγια, πέρα από τις παρεμβάσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο, προκειμένου οι παράνομοι μετανάστες να τυγχάνουν καλύτερης και πιο ανθρώπινης υποδοχής, δρομολογούνται διαδικασίες για την προσεκτικότερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου από το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε στο εξής να μην εξετάζονται από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Αφορμή για την παραπάνω δήλωση υπήρξε το νέο τραγικό περιστατικό του πνιγμού τριών γυναικών και πέντε μικρών παιδιών στη θαλάσσια περιοχή Κόρακας ανοιχτά της Λέσβου και της περισυλλογής άλλων δέκα παράνομων μεταναστών καθώς και του Τούρκου διακινητή.
Τονίζοντας πως πρόκειται τουλάχιστον για ανοχή της Τουρκίας στο φαινόμενο, ο κ. Βούγιας υπογράμμισε πως τα κυκλώματα είναι ανεξέλεγκτα και πως πρόκειται για ένα σκλαβοπάζαρο που πρέπει να σταματήσει, καθώς πέρα από το ανθρωπιστικό ζήτημα που ανακύπτει, η διαχείριση των τεράστιων μεταναστευτικών ροών ξεπερνάει τις δυνατότητες της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Παγανής Λέσβου, ο κ. Βούγιας είπε πως σήμερα κρατούνται εκεί περί τα τριακόσια ογδόντα άτομα, έναντι εννιακοσίων που ήταν πριν από λίγες μέρες, ενώ αναζητούνται τρόποι για την περαιτέρω μείωση του αριθμού τους.
Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στεγαστούν σε ανενεργά στρατόπεδα έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο υφυπουργός επισήμανε πως στόχος είναι το κέντρο κράτησης της Παγανής να κλείσει.