Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι πιέζουν την Τουρκία για τους λαθρομετανάστες

Ευρωπαϊκή πίεση στην Τουρκία να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ζητούν με επιστολή τους προς τη σουηδική προεδρία της Ε. Ε. ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε. Ε. που συνέρχεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Σημειώνοντας ότι οι πιέσεις προς τη Λιβύη έχουν ήδη αποδώσει κάποιους καρπούς σε ό, τι αφορά τη μείωση της ροής λαθρομεταναστών, οι Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι ζητούν «αντίστοιχες ενέργειες» και προς την Τουρκία, θεωρώντας ότι από τη σύνοδο πρέπει να προκύψει «σαφής και συγκεκριμένος πολιτικός προσανατολισμός για την ενίσχυση της Frontex», μεταξύ άλλων με την εκ μέρους της μίσθωση αεροσκαφών για τον αναγκαστικό επαναπατρισμό συλληφθέντων λαθρομεταναστών.
Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται δυσαρεστημένη από το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου που έχουν παρουσιάσει οι Σουηδοί, καθώς αυτό φέρεται να είναι υπέρ το δέον ενθαρρυντικό για την Αγκυρα σε ό, τι αφορά τη στάση της στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει στους Σουηδούς η ελληνική πλευρά, η τουρκική «μεταστροφή» παραμένει σε επίπεδο δηλώσεων και προαναγγελίας προθέσεων, σε καμία περίπτωση όμως πραγματικής προόδου στην αντιμετώπιση του προβλήματος, που σε μεγάλο βαθμό η ίδια η Τουρκία δημιουργεί, αδυνατώντας να ελέγξει τη διέλευση λαθρομεταναστών από το έδαφός της.
Ετσι, για την Ελλάδα θα πρέπει το κείμενο, όπως αυτό θα διαμορφωθεί τελικά την Παρασκευή, να βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο αντίστοιχο της συνόδου κορυφής του Ιουνίου (επί τσεχικής προεδρίας), που ουσιαστικά κατέτασσε στο ίδιο επίπεδο για το θέμα της λαθρομετανάστευσης την Τουρκία και τη Λιβύη. Αντιστοίχως στη σύνοδο εκείνη οι «27» καλούσαν την Ενωση να φροντίσει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων Frontex, και στην επιστολή τους το ίδιο ζητούν οι Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι. Σημειώνουν έτσι ότι απαιτείται άμεσα πλέον «σαφής και συγκεκριμένος πολιτικός προσανατολισμός» για τη Frontex και η δημιουργία δικών της γραφείων τόσο στις χώρες προέλευσης, όπως πολλές αφρικανικές χώρες ή και το Πακιστάν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όσο και διέλευσης των λαθρομεταναστών, όπως ακριβώς είναι η Τουρκία, ως μέσο ενίσχυσης αλλά και πίεσης προς τις χώρες αυτές, ώστε το ρεύμα να ανακόπτεται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην... πηγή.