Το πιο απλό και αποτελεσματικό όλων μέτρο για την επίλυση του τραγικού προβλήματος
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» συζήτησαν χθες στις Βρυξέλλες τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών με πτήσεις τσάρτερ. το κόστος των οποίων θα καταβάλλει η ΕΕ. Βάσει του συστήματος αυτού όσοι λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται στις επικράτειες των κρατών-μελών και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την παροχή ασύλου θα επαναπροωθούνται, θέλοντας και μη, στις χώρες τους με πτήσεις τσάρτερ, οι δαπάνες των οποίων θα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ειδικότερα από την υπηρεσία για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ Frontex.
Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο κείμενο τελικών συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής το οποίο πλην απροόπτου θα επικυρωθεί σήμερα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Ανάλογες πτήσεις, με κατεύθυνση το Αφγανιστάν, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα ύστερα από κοινή πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Βρετανίας, προκαλώντας ωστόσο την αντίδραση ανθρωπιστικών οργανώσεων που θεώρησαν ότι πρόκειται για σαφέστατη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το ζητούμενο εφεξής είναι σε ποιον βαθμό τα κράτη-μέλη θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε κάποιους κοινούς κανόνες ως προς το ποιοι λαθρομετανάστες θα μπορούν να χαρακτηρίζονται απελάσιμοι και ποιοι όχι. Επί του θέματος αυτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει στο εγγύς μέλλον συγκεκριμένες προτάσεις.
Στο μεταξύ, τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα τους πήραν 48 Αιγύπτιοι χθες στις 6.50 το πρωί από το αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης «Ν. Καζαντζάκης» με ειδική πτήση. Οι μετανάστες είχαν φθάσει στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στην περιοχή «Μπαλί» του Δήμου Γεροποτάμου Ρεθύμνου, στις 15 Οκτωβρίου με μικρό ξύλινο σκάφος, όπου και συνελήφθησαν μαζί με τους τέσσερις αιγύπτιους διακινητές τους. Για τον επαναπατρισμό τούς δόθηκε προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο (laisser-passer) ευρωπαϊκού τύπου.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «η διαδικασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για επαναπατρισμό των μη νόμιμων οικονομικών μεταναστών στη χώρα τους, μετά από συνεργασία με τις διπλωματικές αρχές της Αιγύπτου, σύμφωνα με την υφιστάμενη διμερή συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». Επίσης προχθές το βράδυ στο λιμάνι της Μυτιλήνης συνελήφθησαν από λιμενικούς τέσσερις μετανάστες οι οποίοι υποστήριξαν ότι είχαν ξεκινήσει από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Η Τουρκία όμως δεν είναι Αίγυπτος. Εκεί οι διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις είναι κενό γράμμα.