Τα Εξάρχεια σιγοβράζουν

Καζάνι που σιγοβράζει θυμίζουν τα Εξάρχεια, μετά την έντονη αστυνομική παρουσία των τελευταίων ημερών. Αναρχικές ομάδες και μεμονωμένα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, αντιδρώντας στην ένταση των αστυνομικών περιπολιών, φαίνεται να προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους με διαρκείς συνελεύσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε εβδομαδιαία βάση
, προσανατολίζοντας παράλληλα την κορύφωσή τους στο χρονικό διάστημα από την επέτειο του Πολυτεχνείου ως και τη συμπλήρωση ενός χρόνου, τον Δεκέμβριο, από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τη «βουβή» κινητικότητα των αντιεξουσιαστών διαπιστώνουν επίσης κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι κατά τα λοιπά δηλώνουν ανακουφισμένοι από την αύξηση των αστυνομικών περιπολιών καθώς, όπως υποστηρίζουν, έχουν μειωθεί οι παραβατικές συμπεριφορές στην περιοχή, όπως το εμπόριο ναρκωτικών σε κοινή θέα, στην πλατεία και στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα. Παράλληλα όμως εκφράζουν την ανησυχία τους για το εύρος των αντιδράσεων από πλευράς αντιεξουσιαστών διότι, όπως τονίζουν, «φαίνεται σαν να ελίσσονται, αποφεύγοντας στην παρούσα τουλάχιστον φάση γενικευμένες προκλήσεις προς τις αστυνομικές δυνάμεις». Ετσι, όπως λένε, «δεν έχει πέσει ούτε μία μολότοφ εναντίον των διμοιριών που σταθμεύουν στις οδούς Χαριλάου Τρικούπη και Ακαδημίας, όταν ως πρόσφατα ήταν οι συνήθεις στόχοι σχεδόν σε καθημερινή βάση».
«Είναι οξύμωρο, αλλά η ασφυκτική παρουσία των αστυνομικών, ειδικά τις πρώτες ημέρες, βοήθησε τη γειτονιά να αναπνεύσει», υποστηρίζει η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κατοίκων και επαγγελματιών κυρία Μαρία Αθανασοπούλου. Η κυρία Αθανασοπούλου τονίζει ότι «τα τελευταία δύο χρόνιατα Εξάρχεια ζουν σε εκρηκτική πίεσηκαι κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να ακολουθήσει τη μέση οδό της σύνεσης. Ολα άσπρο- μαύρο, ή με την Αστυνομία ή με τους αναρχικούς». Την ίδια άποψη εκφράζει και ο διαμερισματικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων και κάτοικος της περιοχής κ. Γιώργος Αποστολόπουλος. «Τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά και η Αστυνομία οφείλει να επιδείξει στάση ευθύνης. Τα Εξάρχεια θέλουμε να τα δούμε μια γειτονιά πολιτισμού και ιδεολογικής ελευθερίας, χωρίς ακρότητες και βιαιοπραγίες» υπογραμμίζει. Α πό την άλλη πλευρά, ο αναρχικός χώρος αντιμετωπίζει τα μέτρα ως «προαναγγελθείσα εφαρμογή του μαστιγίου και του καρότου, με απώτερο στόχο να πληγούν αύριο οι πιθανέςευρύτερες κοινωνικές και εργατικές αντιδράσεις απέναντι στην κυβερνητική οικονομική πολιτική». «Είναι πρόβα τζενεράλε για όσα “αστυνομοκρατικά” ακολουθήσουν», υποστηρίζουν και προσθέτουν: «Θέλουν να περάσουν μήνυμα γενικής περιφρούρησης και γεωγραφικού αποκλεισμού εν όψει και του Πολυτεχνείου».
Στα Εξάρχεια την αστυνομική παρουσία στην «καρδιά» της περιοχής αποτύπωνε μια ολιγάριθμη ομάδα αστυνομικών που περιπολούσε στις οδούς Θεμιστοκλέους και Σπύρου Τρικούπη, ενώ μόνο έξω από το υπουργείο Πολιτισμού βρισκόταν σταθμευμένη μια κλούβα των ΜΑΤ. Στην πλατεία, πάνω στο άγαλμα, είχε τοποθετηθεί ένα ομοίωμα γουρουνιού με φανέλα που έγραφε «Ρolice» (Αστυνομία), και δίπλα του ένα τεράστιο πανό που ανέγραφε «Εξω ο στρατός κατοχής από τα Εξάρχεια», ενώ ο πεζόδρομος της Τοσίτσα, ένα από τα συνηθέστερα στέκια εμπορίου ναρκωτικών, ήταν εντελώς άδειος.
«Μόνο φαινομενικά έχει σταματήσει το εμπόριο ναρκωτικών στα Εξάρχεια» υποστηρίζουν κάτοικοι, καθώς «πολλοί χρήστες και οι προμηθευτές τους έχουν καταφύγειτο τελευταίο δεκαήμερο στον Λόφο του Στρέφη και στα γύρω στενά».