Καλυμμένος με βράχους ο ομαδικός τάφος 800-1000 Ε/κ στη Λάπηθο
Του Ανδρέα Παράσχου
Καλυμμένος με τεράστιους βράχους είναι ο ένας εκ των δύο χώρων μαζικής ταφής 800 έως και 1000 Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, παρά το αλιευτικό καταφύγιο Λαπήθου. Συγκεκριμένα, από χθεσινή σειρά φωτογραφιών της «Κ» στην τοποθεσία «Αγνή», όπου, σύμφωνα με γραπτή κατάθεση – τον Μάρτιο του 1977 – στην Αστυνομία του Σάββα Θεοδούλου Μαστραππά από τη Λάπηθο, τάφηκαν 800 έως 1000 Ε/κ πεσόντες στο μέτωπο της απόβασης, προκύπτει ότι ο ένας εκ των δύο χώρων ταφής είναι πλήρως καλυμμένος με ογκώδεις βράχους. Είναι φανερό ότι ένας αριθμός βράχων χρησιμοποιήθηκε για έργα αναβάθμισης του αλιευτικού καταφυγίου, όπως η κατασκευή βραχίονα και προβλήτας, τα οποία έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Οι υπόλοιποι βράχοι καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο τον χώρο του ενός εκ των δύο μαζικών τάφων, ο οποίος ας σημειωθεί ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού ήταν περιφραγμένος. Η σύγκριση της πρώτης σειράς φωτογραφιών της «Κ», οι οποίες ελήφθησαν τον Μάρτιο του 2009, με τη δεύτερη σειρά φωτογραφιών, οι οποίες και ελήφθησαν χθες, καταδεικνύει του λόγου το αληθές.
Η «Αφρίκα» και οι νάρκες
Στο ζήτημα αναφέρεται και η τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα» του Σενέρ Λεβέντ, η οποία και αφιερώνει γι’ αυτό ολόκληρη την πρώτη σελίδα της. Η εφημερίδα γράφει ότι στον περιφραγμένο χώρο υπάρχει πινακίδα με τη λέξη «νάρκη» και ότι, ενώ μέχρι πρόσφατα στο σημείο όπου ενδέχεται να βρίσκεται ομαδικός τάφος δεν υπήρχε τίποτα, σήμερα έχουν μεταφερθεί βράχοι. Η «Αφρίκα» δημοσιεύει σχετικά και τρεις φωτογραφίες.
Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα γράφει ότι τη δεκαετία του ’80 στον υπό αναφορά χώρο παραχωρήθηκε έκταση για ανέγερση οικοδομής, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκε, με τη δικαιολογία ότι στον χώρο εκείνο υπάρχει τάφος.
Θα τεθεί στις συνομιλίες
Η αποκάλυψη της «Κ», περί της ύπαρξης καταθέσεων και πληροφοριών για ομαδικούς τάφους 800-1000 αγνοουμένων στην τοποθεσία «Αγνή»της Λαπήθου, επιβεβαιώθηκε χθες και από την κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ερωτηθείς αν το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση των δύο ηγετών, είπε πως μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ταλάτ συζητούνται πολλά θέματα τέτοιας υφής, πέρα από την καθαυτή διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, και πρόσθεσε: «Έχουμε και εμείς δει αυτά τα δημοσιεύματα, δεν είναι απλά δημοσιεύματα, υπάρχουν σε καταθέσεις. Η κυβέρνηση για αυτό το συγκεκριμένο θέμα των αγνοουμένων και της προώθησης της διαδικασίας που υπάρχει σε εξέλιξη, των εκταφών και των ταυτοποιήσεων, κάνει συγκεκριμένη δουλειά, χωρίς πολύ θόρυβο».
Παράλληλα, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), επικαλούμενο έγκυρη πηγή, μετέδωσε ότι «η κυβέρνηση γνωρίζει για την ύπαρξη ομαδικών τάφων με μεγάλο αριθμό αγνοουμένων σε περιφραγμένη περιοχή της Λαπήθου και έχει ήδη θέσει το θέμα στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ)». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το θέμα θα τεθεί και στην πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την Πέμπτη, κατά την έναρξη της δεύτερης φάσης των απευθείας διαπραγματεύσεων». Προστίθεται δε ότι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” για ύπαρξη μεγάλου τάφου με Ελληνοκύπριους, τις σορούς των οποίων οι Τούρκοι περισυνέλεξαν μετά το πέρας της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής από τις κατεχόμενες περιοχές και έθαψαν σε τοποθεσία στη Λάπηθο, είναι έγκυρες και τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται σε κατάθεση που δόθηκε τον Μάρτιο του 1977».
http://www.kathimerini.com.cy/