Άθλιες συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών στα αστυνομικά τμήματα

«Εκρηξη αγανάκτησης» στους αστυνομικούς των Ιωαννίνων έχουν προκαλέσει οι άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στα κρατητήρια του νομού και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την υπερπληθώρα κρατουμένων (κυρίως αλλοδαπών).
Η πρόσφατη απόδραση πέντε κρατουμένων από τα κρατητήρια της Κόνιτσας και η εμφάνιση μεταδοτικού δερματικού νοσήματος από προσωρινά κρατούμενους αλλοδαπούς δημιούργησε νέα ανησυχία στους αστυνομικούς
, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των οποίων -τόσο στον νομό Ιωαννίνων όσο και σε δεκάδες άλλους νομούς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα- ζητούν από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να θέσει τέλος σε αυτήν την κατάσταση.
Οπως τονίζουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, το ζήτημα πλέον εξελίσσεται σε... γάγγραινα καθώς εκατοντάδες κρατούμενοι παραμένουν επί εβδομάδες σε κρατητήρια ανασφαλή, ακατάλληλα για μακροχρόνια κράτηση, χωρίς προαυλισμό, χωρίς επαρκή σίτιση και χωρίς τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής. Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης έχει μάλιστα καταθέσει μήνυση, καθώς κατά παράβαση σε κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων κρατούνται άτομα που έχουν καταδικασθεί και έπρεπε να έχουν μεταχθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα. «Είναι απαράδεκτο, δεκάδες κρατούμενοι να παραμένουν επί εβδομάδες σε κρατητήρια ανασφαλή και ακατάλληλα για μακροχρόνια κράτηση ειδικότερα σε τμήματα Συνοριακής Φύλαξης μέχρι να απελαθούν ή να μεταφερθούν αλλού», επισήμανε μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων κ. Γ. Παπατσίμπας.
Τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Πυρσόγιαννης, χωρητικότητας 18, 13 και 6 ατόμων αντίστοιχα φιλοξενούν συχνά διπλάσιους κρατούμενους (κυρίως Ασιάτες οικονομικούς μετανάστες), ενώ σε μια περίπτωση οι αστυνομικοί μετέφεραν πολύτεκνη οικογένεια Ιρακινών στην Αρτα προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν περισσότερο τα ανήλικα παιδιά.
Οι κρατούμενοι στοιβάζονται σε κρατητήρια που έχουν κατασκευαστεί μόνο για κράτηση ωρών ή έστω 48ωρου, κοιμούνται ο ένας σχεδόν πάνω στον άλλο στο πάτωμα, χωρίς πολλές φορές να έχουν τα στοιχειώδη, σε συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Χρ. Φωτόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν παράπονα απ’ όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας. Η κατάσταση από την τελευταία φορά (στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης) που η Ομοσπονδία κατήγγειλε το πρόβλημα -με αφορμή τις εικόνες ντροπής στα κρατητήρια του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος- δεν έχει αλλάξει, ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος.
Οι καταστάσεις αυτές, όπως ανέφεραν συνδικαλιστές αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη, φορτίζουν επικίνδυνα και τη συμπεριφορά των κρατουμένων, οι οποίοι στρέφονται κατά των αστυνομικών γιατί αυτούς θεωρούν υπαίτιους, προβαίνοντας παράλληλα σε αποχή από την τροφή και στάσεις.
Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει ότι η μόνη λύση του προβλήματος είναι η άμεση δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων προσωρινής διαμονής των αλλοδαπών-και όχι στρατοπέδων. Κι αυτό μέχρις ώτου ορισμένοι απ' αυτούς, σε περίπτωση που το δικαιούνται, αποκτήσουν άδεια πολιτικού ασύλου  και οι υπόλοιποι, εφόσον δε διαθέτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις απελαθούν στις χώρες τους.