Το σχέδιο έξι σημείων για τη λαθρομετανάστευση στο Αιγαίο από τον τ. Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη


Ο τέως υφυπουργός της προηγούμενης της Ν.Δ. κ. Νικήτας Βαληνάκης, είχε παρουσιάσει στις 21 Ιουνίου τρέχοντος, σχέδιο έξι σημείων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στο Αιγαίο, το οποίο θεωρούμε υποχρέωσή μας να παραθέσουμε αυτούσιο. Δεν αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις και την εγρήγορση του κ. Βαληνάκη όπως και του τέως Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης ( σήμερα Προστασίας του Πολίτη), κ. Χρήστου Μαρκογιανάκη, όπως και του Γενικού Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου κ. Κώστα Μπίτσιου, οι οποίοι κατέβαλαν πράγματι προσπάθειες να βρεθούν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα. Όμως, τα ευχολόγια Βαληνάκη, οι προσπάθειες των Μαρκογιανάκη-Μπίτσιου, όπως και του άξιου Νομάρχη της Αθήνας Γιάννη Σγουρού για την αντιμετώπιση του θυελλώδους προβλήματος, προσέκρουαν στην εγκληματική πολιτική του αρμόδιου Υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου ( ...ευχαριστούμε τους μετανάστες που επέλεξαν τη χώρα μας), στην αδιαφορία της Υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη για το ίδιο θέμα και στη μετά εορτής αφύπνιση του τέως πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, ο οποίος έσπευσε καθυστερημένα να συναντήσει τους Θαπατέρο και Μπερλουσκόνι για τη χάραξη κοινής πολιτικής.πέρασε ποτέ από την πόλη αυτή, την οποία μετέτρεψε σε χειρότερη και από την Καμπούλ. Αλλά και σήμερα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε νεόκοπους προστάτες των δουλεμπόρων-λαθρομεταναστών, όπως η νεόκοπη πολιτικός κα Θεοδώρα Τζάκρη, Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, η οποία προφανώς θεωρεί ότι το καλόπιασμα των μεταναστών της προσδίδει πόντους κονδυλοφόρους τους κατεστημένου οι οποίοι έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τη δημιουργία της νέας βιομηχανίας των δουλεμπόρων που στοιβάζει εύκολο, βρώμικο και ματωμένο χρήμα από την εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας και την υπονόμευση του μέλλοντος της χώρας.

Πιο κάτω, δημοσιεύουμε αυτούσιο το κείμενο του κ. Βαληνάκη, του οποίου δεν αμφισβητείται η σοβαρότητα και η εντιμότητα, για να καταδειχτεί το μέγεθος της αποτυχίας της προηγούμενης κυβέρνησης στο ίδιο θέμα, αλλά και για να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση, αφού έχουμε δημοσιεύσει ανάλογες θέσεις του σημερινού πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με κυρίαρχο τίτλο « μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση»Tο πρόβλημα των παράνομων μεταναστών, αυτών που καθημερινά αποκαλούμε «λαθρομετανάστες», συνιστά μια από τις παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Στην «καρδιά» αυτού του παγκόσμιου προβλήματος βρίσκεται η Ευρώπη και η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ως πύλης εισόδου προς την Ευρώπη από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, είναι εκτεθειμένη στις μεταναστευτικές αυτές πιέσεις. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ για τις ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας και μάλιστα στα ανατολικά μας σύνορα, στο Αιγαίο.Στην κατεύθυνση αυτή, ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων μπορεί να ανακουφίσει άμεσα τα νησιά του Αιγαίου και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος. Το πλέγμα αυτό έχει έξι άξονες:
1 Χρησιμοποίηση πλοίου ικανής χωρητικότητας, το οποίο θα λειτουργεί ως πλωτό κέντρο πρώτης υποδοχής και μεταφοράς. Θα προσεγγίζει τα νησιά του Αιγαίου όπου έχουν συλληφθεί παράνομοι μετανάστες, θα τους επιβιβάζει και θα τους μεταφέρει στα Κέντρα Υποδοχής, τα οποία ήδη λειτουργούν και πρόκειται να λειτουργήσουν. Το πλοίο πρέπει να είναι εξοπλισμένο με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, έτσι ώστε αφενός να γίνεται ένας ολοκληρωμένος υγειονομικός έλεγχος των λαθρομεταναστών και αφετέρου η ταυτοποίηση των στοιχείων τους, προκειμένου να διαπιστώνεται έγκαιρα και έγκυρα η χώρα καταγωγής τους.2 Άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας για τη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής και άμεση εφαρμογή του υφιστάμενου ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Καθώς τα ζητήματα αυτά έχουν πλέον ενταχθεί στο πλαίσιο των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας, η γειτονική χώρα κωλυσιεργώντας διακινδυνεύει το ευρωπαϊκό της μέλλον.1Ενεργοποίηση συγκεκριμένου λιμένα στα τουρκικά παράλια ως σημείου παράδοσης των παράνομων μεταναστών που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Τουρκία. Θα είναι μείζονος σημασίας βήμα, το οποίο δίχως άλλο θα συμβάλει στην ανακούφιση των νησιωτικών περιοχών μας. Η ενεργοποίηση του τουρκικού λιμένα σε συνδυασμό με τη λειτουργία του πλοίου-κέντρου υποδοχής δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ταχύτερη παράδοση των παράνομων μεταναστών.
Σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο, με τις σημαντικότερες από τις τρίτες χώρες καταγωγής του κυρίου όγκου των λαθρομεταναστών (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Σομαλία). Η αναπτυξιακή βοήθεια και η συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο μπορούν να συμβάλουν ως μοχλοί πίεσης στην προσπάθειά μας για τη σύναψη αυτών των συμφωνιών.5 Εντατικοποίηση των κοινών επιχειρήσεων της FRONTEX, της υπηρεσίας της Ε.Ε. για τα εξωτερικά σύνορα, σε μόνιμη βάση στην περιοχή μας, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στη σταδιακή δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρότασή μας για τη δημιουργία εξειδικευμένου παραρτήματος της FRONTEX στην Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα.
6 Εξάντληση κάθε δυνατότητας χρηματοδότησης όλων των απαιτούμενων δράσεων με πρόσθετους πόρους από την Ε.Ε. και αξιοποίηση ευρωπαϊκών και διμερών προγραμμάτων.