Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκλιπαρεί την Τουρκία για τους λαθρομετανάστες

Επίσκεψη στην Αγκυρα, προκειμένου να συζητήσουν συνολικά το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, θα πραγματοποιήσουν τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου ο προεδρεύων του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Τομπίας Μπίλστρομ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ζακ Μπαρό.
Βρισκόμαστε ήδη σε διάλογο, όχι μόνο για το θέμα της επανεισδοχής λαθρομεταναστών, αλλά και για τον έλεγχο των συνόρων και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, τόνισε ο κ. Μπαρό. Η Αγκυρα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο, ώστε να συλλαμβάνει τους δουλέμπορους, που μεταφέρουν ανθρώπους στα ελληνικά νησιά. Ο κ. Μπίλστρομ τόνισε ότι η σουηδική προεδρία υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Κομισιόν, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη συνεργασία με την Τουρκία. Ο κ. Μπαρό αναφέρθηκε και στο θέμα των αιτούντων άσυλο, λέγοντας ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητα των τουρκικών αρχών να τους υποδέχονται και να επεξεργάζονται τα στοιχεία τους, ώστε στη συνέχεια να είναι ευκολότερη πιθανή επανεγκατάστασή τους σε ευρωπαϊκές χώρες.



Το Συμβούλιο ενέκρινε χθες το πρόγραμμα της Κομισιόν για την επανεγκατάσταση προσφύγων από τρίτες χώρες σε ευρωπαϊκό έδαφος, πάντοτε σε εθελοντική βάση. Στο χθεσινό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων έγινε δεκτή με ευνοϊκά σχόλια η εξαιρετική γαλλική πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης στη Μεσόγειο. Βασικά της σημεία είναι η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πανευρωπαϊκά και όχι από κάθε χώρα μεμονωμένα, να ενισχυθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής με βασικές χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία και η Λιβύη και να ενισχυθεί ο ρόλος και οι δυνατότητες της Frontex.
Οι ιταλικές αρχές επιστρέφουν στη Λιβύη μετανάστες από την Αφρική, χωρίς να εξετάζουν αν δικαιούνται άσυλο, όπως είναι υποχρεωμένες από τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναφέρει έκθεση της Human Rights Watch. Ο κ. Μπαρό δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις για τις ενέργειες των ιταλικών αρχών και μελετάει τις απαντήσεις «που έλαβε πολύ πρόσφατα».
Η HRW είναι η πρακτόρικη οργάνωση που χρηματοδοτείται από τον George Soros και έχει επικεφαλής τον γνωστό Γρηγόρη Βαλιανάτο.