"Σχέσεις πάθους" τρομοκρατών με το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με ισχυρισμούς του Υπ. Προστασίας του Πολίτη

Από την Καθημερινή, 18-10-09

Ευρήματα που αποκαλύπτουν διασύνδεση τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος με «γέφυρα» σωφρονιστικά καταστήματα, επαναξιολογεί η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο γραφείο του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έφτασαν τα τελευταία 24ωρα αναφορές στενών συνεργατών του, σχετικές με δεσμούς που αναπτύσσουν ύποπτοι για τρομοκρατική ή εξτρεμιστική δράση
με κακοποιούς από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.
Σημείο «συνάντησης» αποτελούν φυλακές όπου κρατούνται άτομα τα οποία οι αρχές κατατάσσουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο και έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα. Τα ευρήματα φέρεται να ερμηνεύουν τη σπουδή που επέδειξε ο κ. Χρυσοχοΐδης να ενισχύσει από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στο υπουργείο τα μέτρα αστυνόμευσης στα Εξάρχεια παρότι έγινε σαφής προσπάθεια για τη μη στοχοποίηση συγκεκριμένου ιδεολογικού χώρου.
«Η χώρα ταλαιπωρείται από συμμορίες που διακινούν τεράστια χρηματικά ποσά και διατηρούν δεσμούς με ομάδες βανδάλων και χούλιγκαν», ακούστηκε να λέει σε συνεργάτες του ο νέος υπουργός.
Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι εξελίξεις που ακολούθησαν τη σύλληψη των τεσσάρων νεαρών με την κατηγορία της συμμετοχής στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» παγώνουν προς το παρόν την αναδιάρθρωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που προανήγγειλε πριν από μία εβδομάδα ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα για να προχωρήσουμε τώρα σε αλλαγές» φέρεται να δήλωσε σε συνεργάτες του ο ίδιος.
Δεν συνέβη το ίδιο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όπου ο κ. Χρυσοχοΐδης έσπευσε να τοποθετήσει δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του, τον πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Μπίκα (πρώην διευθυντή του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια) και τον πολύπειρο πρώην υποδιοικητή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κ. Φώτη Παπαγεωργίου. Ο τελευταίος είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις έρευνες για την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», έχοντας αναπτύξει στενή συνεργασία με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σήμερα, ο α΄ υποδιοικητής της ΕΥΠ και εκ των στενότερων συνομιλητών του νέου υπουργού φέρεται να αναλαμβάνει τη συνολική εποπτεία και συντονισμό των ερευνών στο πεδίο της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Πηγές της «Κ» σημειώνουν ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης προωθεί σημαντικές αλλαγές και στη λειτουργία της Ασφάλειας Αττικής, με έμφαση στην αναβάθμιση της λειτουργίας επιμέρους υποδιευθύνσεων και τμημάτων όπως η Κρατική Ασφάλεια, η υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και τα τμήματα Δίωξης Οικονομικού και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Συνεχείς είναι για τον λόγο αυτό οι συσκέψεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κ. Γιάννη Δικόπουλο, στον 10ο όροφο του μεγάρου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.