Δουλέμποροι διακινούν ναρκωτικά με ανήλικους λαθρομετανάστες

Ανήλικους αλλοδαπούς εκμεταλλεύονται τα κυκλώματα των δουλέμπορων και της εμπορίας ναρκωτικών προκειμένου να διακινούν στην Αθήνα ηρωίνη και χασίς, δίχως να κινούν τις υποψίες των διωκτικών αρχών. Πρόσφατα συνελήφθησαν στο κέντρο της πρωτεύουσας έξι ανήλικοι αλλοδαποί στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν ποσότητες ινδικής κάνναβης κατανεμημένης σε μικρές συσκευασίες έτοιμες προς πώληση.
Οι έξι συλληφθέντες είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα και είναι υπήκοοι Νιγηρίας, Αιγύπτου, Αφγανιστάν και Αλβανίας.
Από την αρχή του χρόνου μέχρι τέλη Αυγούστου είχαν συλληφθεί 13 ανήλικοι, Σομαλοί, Σουδανοί και Αφγανοί μικροδιακινητές (το 2008 συνελήφθησαν 24 και το 2007 27).
Σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, οι περισσότεροι ανήλικοι πέφτουν θύματα εκβιασμού από ομοεθνείς τους, που τους υποχρεώνουν να διακινούν μικροποσότητες ναρκωτικών προκειμένου να τους παράσχουν τροφή και στέγη. Η εκμετάλλευση των ανηλίκων όχι σπάνια ξεκινά από τα κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών, οι εγκέφαλοι των οποίων υποχρεώνουν τους ανηλίκους να μεταφέρουν ναρκωτικά ώστε να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη μετάβαση στην Ελλάδα. «Δύσκολα εντοπίζουμε τους επικεφαλής των κυκλωμάτων, καθώς οι ανήλικοι φοβούνται να μας πουν το παραμικρό». Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι περισσότεροι απελαύνονται και μόνο για όσους υπάρχει εισαγγελική απόφαση για την προφυλάκισή τους οδηγούνται σε φυλακές ανηλίκων.
«Τόσο οι έρευνες της αστυνομίας όσο και οι επιστημονικές έρευνες πιστοποιούν μια σχεδόν γεωμετρικής φύσης αύξηση του αριθμού ανηλίκων που “πειραματίζονται” μόνοι τους ή με παρέες με ουσίες που περιλαμβάνουν κυρίως τσιγαριλίκια (χασίς, μαριχουάνα) αλλά και χάπια που βρίσκουν στα “φαρμακεία” των σπιτιών τους (ηρεμιστικά, υπνωτικά)», επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ. Γιώργος Πιπερόπουλος, και συνεχίζει. «Με δεδομένη τη διάλυση του κοινωνικού ιστού αλλά και την αυξανόμενη έμφαση στο “εγώ” εις βάρος του “εμείς” τα παιδιά εμφανίζουν αδυναμία διαχείρισης της καθημερινότητας. Επιπλέον, η υπερβολική συζήτηση -ιδιαίτερα στα ΜΜΕ- της κατάχρησης ουσιών από επωνύμους σε συνδυασμό με την αδυναμία των εκπαιδευτικών να λειτουργήσουν παιδαγωγικά δείχνει να μην υπάρχει διαφαινόμενη λύση στο πρόβλημα της χρήσης ουσιών από ανηλίκους».
Οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν αλλοδαπούς και για πιο αποκρουστικές και λιγότερα γνωστές πράξεις: για παιδοφιλία και για πώληση ζωτικών οργάνων του σώματός τους αφού τους δολοφονούν φυσικά.