«Οχι στους βανδάλους, όχι και στους χούλιγκαν», το δόγμα του Μιχ. Χρυσοχοΐδη


Δραστική μείωση των αστυνομικών που σήμερα υπηρετούν στην ασφάλεια επισήμων προσώπων, κόψιμο του επιδόματος που επί σειρά ετών δίδεται στα αστυνομικά στελέχη που υπηρετούν σε ειδικές υπηρεσίες, όπως η ΕΥΠ και η φρουρά της Βουλής, σύσταση γραφείου παραπόνων στο οποίο μπορούν να προσφεύγουν οι δυσαρεστημένοι πολίτες, πρόσληψη μεταφραστών στα αστυνομικά τμήματα είναι ορισμένες μόνο από τις αποφάσεις που έλαβε ο επιφορτισμένος με την προστασία του πολίτη υπουργός.
Οπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, οι συγκεκριμένες αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποτελούν μέρος ενός προπαρασκευαστικού σχεδίου, το οποίο στοχεύει σε δύο κατευθύνσεις: στην εκ βάθρων αλλαγή του υφιστάμενου σχήματος της ΕΛ.ΑΣ. και στην προετοιμασία της κοινωνίας να δεχθεί- μέσω της συνεχούς δημόσιας διαβούλευσης- τον επανακαθορισμό της σχέσης της με τις ένστολες υπηρεσίες ασφαλείας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το νέο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας ασφάλειας, το οποίο φέρει τον χαρακτηρισμό «Δόγμα Χρυσοχοΐδη», στηρίζεται σε δύο διακριτά όχι: «Οχι στους βανδάλους, όχι και στους χούλιγκαν». Προς τούτο ο κ. Χρυσοχοΐδης έσπευσε από την πρώτη στιγμή να βάλει σε δημόσια συζήτηση σειρά... εννοιολογικών θεμάτων, ξεκαθαρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει τα καθήκοντά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η θέση που εξέφρασε για τη σύγκρουση των αστυνομικών δυνάμεων με τις ομάδες νεαρών αντιεξουσιαστών της πλατείας Εξαρχείων. «Ούτε άβατο ούτε γκέτο» ανακεφαλαίωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Π αρ΄ ότι εδώ και χρόνια ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει κατακτήσει τη φήμη του εργατικού και αποτελεσματικού πολιτικού στελέχους, η υπερδραστηριότητα που επιδεικνύει ως επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει αιφνιδιάσει ακόμη και τους στενότερους συνεργάτες του. Από το μεσημέρι της 7ης Οκτωβρίου που ο κ. Χρυσοχοΐδης βρέθηκε ξανά στα παλιά του λημέρια, στον 8ο όροφο του Μεγάρου της Κατεχάκη, δεν πέρασε ούτε ημέρα δίχως την εξαγγελία ενός νέου μέτρου σε ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό και την εύρυθμη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ., το καυτό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και βεβαίως την έξαρση της εγκληματικότητας και της βίας.

Πρόσληψη μεταναστών στην ΕΛ.ΑΣ.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη στελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών με μετανάστες δεύτερης γενιάς εξέφρασε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα αναλάβουν καθήκοντα σε αστυνομικές υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες των αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Πέραν αυτού σε άμεση προτεραιότητα τίθεται η πρόσληψη μεταφραστών σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων, προκειμένου να υποβοηθηθεί το έργο του αστυνομικού προσωπικού, αλλά και να γίνει λιγότερο αβίωτος ο βίος των μεταναστών.