Ερευνα για τα χρήματα που έδωσε η ΕΕ για τους μετανάστες

Η έρευνα για να διαπιστωθεί πού πήγαν τελικά τα χρήματα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, τα νέα μειωμένα πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας «φιλικά προς τους πολίτες», οι αλλαγές στην εκπαίδευση των αστυνομικών και η σταδιακή μεταφορά του προσωπικού της Αγροφυλακής στις νομαρχίες αποτελούν τους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας.
Σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στον Ειδικό Χώρο Παραμονής Αλλοδαπών Παγανής στη Μυτιλήνη ο κ. Βούγιας, μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι ήταν απαράδεκτες και ότι η πολιτεία οφείλει να συμπεριφέρεται πολιτισμένα και όχι σαν να είναι ζώα. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι τα χρέη από τη διατροφή και τη φροντίδα αυτών των ανθρώπων τα τελευταία δύο χρόνια ανέρχονται στα 2 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια στα Εξάρχεια τόνισε ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Επιπροσθέτως τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι στρατοί των προέδρων των ΠΑΕ πρέπει να σταματήσουν», αναφερόμενος στη βία στα γήπεδα, και ότι αναζητείται προσωρινή λύση για τη συντήρηση των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. που είναι καθηλωμένα στο έδαφος. Επίσης χθες έγινε γνωστό ότι 10 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο αναμένεται να πάνε στα ταμεία του κράτους και προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, όπως «ξέπλυμα βρώμικουχρήματος», διακίνηση γυναικών, εμπόριο ναρκωτικών, παράνομα τυχερά παιχνίδια κ.ά. Αυτό περιλαμβάνεται στους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη δραστηριότητα της νέας Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού και Οργανωμένου Εγκλήματος.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα μετά την έγκριση πρόσληψης προσωπικού, με διαδικασίες-εξπρές, από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου . Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τη στελεχώσουν 100 νέοι αστυνομικοί πτυχιούχοι και ειδικά εκπαιδευμένοι στο αντικείμενό τους (όπως οικονομολόγοι, προγραμματιστές υπολογιστών κτλ.) οι οποίοι θα προσληφθούν με διαγωνισμό που σύντομα θα ανακοινωθεί.