Τουρκικό ραντάρ παρενοχλούσε ελληνικό ελικόπτερο πάνω απ' το Φαρμακονήσι

Το βράδυ της Δευτέρας στο στόχαστρο του τουρκικού ραντάρ βρέθηκε ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, που συμμετείχε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο Φαρμακονήσι.
Η επιχείρηση άρχισε λίγο μετά τις 9 μ.μ., όταν έγινε αντιληπτή προσπάθεια Τούρκων δουλεμπόρων να αποβιβάσουν λαθρομετανάστες στο Φαρμακονήσι.
Συνολικά 32 άτομα κατάφεραν να αποβιβαστούν σε βραχώδη ακτή του νησιού, όμως, τη στιγμή που έγιναν αντιληπτοί οι μετανάστες, η βάρκα στην οποία επέβαιναν εθεάθη σε απόσταση από την ξηρά να βυθίζεται, χωρίς να είναι βέβαιο ότι ήταν άδεια. Κινητοποιήθηκε το Λιμενικό, ενώ λόγω των ιδιαίτερα άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, ζητήθηκε συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού. Απογειώθηκε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα από τη Χίο, στις 9.30 μ.μ. και προς την περιοχή κινήθηκε η κανονιοφόρος «Ναύμαχος» Το τουρκικό ραντάρ άρχισε να εκπέμπει στη συχνότητα κινδύνου προειδοποιητικά σήματα προς το ελικόπτερο. Τα σήματα ανέφεραν ότι το ελικόπτερο πετάει εντός του τουρκικού εναέριου χώρου και θα πρέπει να εγκαταλείψει την περιοχή. Το Σούπερ Πούμα συνέχισε κανονικά την αποστολή του και επέστρεψε στη Χίο στις 2 π.μ. χθες, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης. Στην θαλάσσια περιοχή βόρεια του Φαρμακονησίου έπλεε το επίμαχο χρονικό διάστημα τουρκική ακταιωρός, η οποία, όμως, δεν παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ούτε επιχείρησε κάποια ενέργεια. Από το υπουργείο Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για διάβημα προς το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ.