"Σχετικά με την επιστολή του Μ. Θεοδωράκη προς την κ. Δραγώνα"

Από το www.troktiko.blogspot.com

"Συγκινήθηκα ειλικρινά με την απάντηση του κ. Μίκη Θεοδωράκη προς την κ. Δραγώνα. Αυτό δεν είναι απλά μια απάντηση. Είναι η νεώτερη ιστορία της Ελλάδας μέσα σε λίγες σελίδες. Αυτές οι σελίδες πρέπει να αποτελέσουν ουσιαστικό μάθημα στα Ελληνικά σχολεία...
Πέρα από κραυγές, άκρατους εθνικισμούς, λαϊκισμούς και ερωτήματα του τύπου "τι είν' η πατρίδα μας" που μόνο θλίψη και πίκρα αφήνουν, ο Μίκης ξεδιπλώνει με απλά λόγια την ιστορία, μνήμες, αλήθειες και λάθη, πρόσωπα και γεγονότα που όσο κι αν θες δεν μπορείς να τα αλλάξεις, πάντα κάτω από τον γαλανό ουρανό της Ελλάδας και τα παραμύθια της γιαγιάς που σαφώς αποτελούσαν την προφορική μας παράδοση.
Δεν ξέρω αν πρέπει να είμαστε περήφανοι μόνο γιατί είμαστε Έλληνες. Έχουμε κάνει απείρως ηλίθια λάθη και επιλογές, σαφώς όμως ανήκουμε σ' αυτούς τους λαούς που πάλεψαν, αγωνίσθηκαν, μάτωσαν και κατακόπηκαν μεταξύ τους.
Ανήκουμε στους λαούς που αντιστέκονται ακόμα εις βάρος της παγκοσμιοποίησης με την λαϊκή τους παράδοση, τα όμορφα χωριά τους με τα γλέντια και τα πανηγύρια τους, με το Δημοτικό μας τραγούδι και με μεγάλους Έλληνες που όποτε χρειαστεί υψώνουν το ανάστημά τους και απαντούν με υπερηφάνεια στα ερωτήματα "τι είν' η πατρίδα μας" Να πάει η κ. Δραγώνα στα Ηρώα των χωριών όλης της Ελλάδας και να ρωτήσει τους κατοίκους. Θα της απαντήσουν με τον καλύτερο τρόπο, είμαι
βέβαιη.
Η αρχαία κληρονομιά μας ίσως να ανήκει πλέον σ' όλο τον κόσμο. Εμείς οι απλοί άνθρωποι ας συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα ''μάρμαρα'' που μένουν ακόμα ξαπλωμένα στο χώμα της χώρας μας, ασπρισμένα από τις βροχές και τα δάκρυα των προγόνων μας.
Ας παλέψουμε γι αυτά και για τις μνήμες που τα συνοδεύουν, μακριά από υστερίες και εθνικιστικές κραυγές, αλλά ακόμα πιο μακριά από την παραποίηση και την προσπάθεια γελοιοποίησης της ιστορίας μας.
Κύριε Μίκη Θεοδωράκη, ειλικρινά σας ευχαριστώ που με κάνατε να δακρύσω και να ξαναθυμηθώ..."

ΑΝΝΑ ΓΑΛΑΝΟΥ