Αντίθετη η Ν.Δ. στο νόμο περί ιθαγένειας

Ο κύριος Σαμαράς δεσμεύτηκε να τον καταργήσει

Με όξυνση των τόνων της κριτικής και ταυτόχρονη παρουσίαση προτάσεων για την οικονομία, τη διοικητική μεταρρύθμιση και τον εκλογικό νόμο επιδιώκει να κατακτήσει ταχύτερο και σταθερό αντιπολιτευτικό ρυθμό ο Αντ. Σαμαράς, ενώ προκρίνει τη μεταναστευτική πολιτική ως το κατ’ εξοχήν πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για την τρέχουσα περίοδο. Ταυτοχρόνως, συνεχίζει την προσπάθεια για την οργανωτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ. με ορίζοντα το τακτικό συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο.
Με μία επιστολή–πλατφόρμα προς τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούση, ο κ. Σαμαράς διατύπωσε χθες την έντονη διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κυβερνητικά σχέδια για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες, η οποία, όπως σημειώνει, πρέπει να είναι ο τελευταίος και όχι ο πρώτος κρίκος μιας αλυσίδας ενεργειών που θα πρέπει να προηγηθούν. Νωρίτερα, στην παρθενική συνεδρίαση του διαγραμματειακού οργάνου, ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το εν λόγω σχέδιο «διευκολύνει την είσοδο μεταναστών παράνομα, ώστε να κάνουν παιδιά στην Ελλάδα, προκειμένου να παίρνουν τα παιδιά τους αυτόματα ιθαγένεια και να νομιμοποιούνται έτσι αναγκαστικά και οι γονείς τους», ενώ δεσμεύθηκε για την κατάργηση του σχετικού νόμου μόλις η Ν.Δ. αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μικροκομματικές σκοπιμότητες», ενώ απέρριψε τα κυβερνητικά σχέδια για χορήγηση ιθαγένειας με τη συμπλήρωση 5ετούς νόμιμης διαμονής και, αυτομάτως, στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα. «Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν αντιμετωπίζουν τα κύματα παράνομης και ανεξέλεγκτης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και, παρ’ όλα αυτά, υιοθετούν αυστηρές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση και την απόδοση ιθαγένειας», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά των νομίμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα εξήγησε πως «θα παίρνουν με αίτησή τους ιθαγένεια, όταν ενηλικιώνονται κι εφ’ όσον έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, προϋπόθεση που πιστοποιεί τη συμμετοχή τους στην ελληνική παιδεία».
Αναδεικνύοντας την ιδεολογική του πλατφόρμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι «οι Ελληνες είναι λαός, δεν είναι “πληθυσμός”, και εκείνο που μετατρέπει το “γεωγραφικό χώρο” σε ενιαία χώρα και τον “τοπικό πληθυσμό” σε λαό είναι η ταυτότητά του». «Δεν μπορεί οι Γάλλοι να ανακαλύπτουν σήμερα τη σημασία και την επικαιρότητα της εθνικής ταυτότητας, δεν μπορεί οι Βρετανοί να ανακαλύπτουν τη “βρετανικότητα”, οι Ισπανοί την “ισπανικότητα”, και εμείς να φοβόμαστε να μιλήσουμε για την “ελληνικότητα”», είπε. Αλλά, και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει «ξέφραγο αμπέλι», κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.