Νέο σύστημα ασύλου σε λαθρομετανάστες

Επειδή θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα, παραθέτουμε επιπλέον σχετικές πληροφορίες απ' αυτές που δημιουργήθηκαν στο blog.

Τη δημιουργία αυτόνομης υπηρεσίας Ασύλου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και την ίδρυση χώρων παραμονής για τους αλλοδαπούς χωρίς χαρτιά κοινοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε κοινές δηλώσεις του με τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Αντόνιο Γκουτιέρες, ύστερα από συνάντησή τους χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Γκουτιέρες που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα συναντήθηκε νωρίτερα με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την υφυπουργό Υγείας κ. Φ. Γεννηματά, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει πραγματική προστασία όσων έχουν ανάγκη.
Την ίδια στιγμή όμως, σημείωσε την αδήριτη ανάγκη συνεργασίας των κρατών που συνορεύουν με την Ε.Ε. (τα οποία όμως δεν διαθέτουν εχέγγυα προστασίας προσφύγων και άλλων ευάλωτων ομάδων), ώστε να περιορισθεί η επιβάρυνση της Ε.Ε. με πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά. Συγχρόνως, επισήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί ο αυστηρός έλεγχος των εισόδων και εξόδων της χώρας, η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και η ένταξη των νομίμων μεταναστών και ειδικά της δεύτερης γενιάς. Σχετικά με το τελευταίο, ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί τις ερχόμενες ημέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες που ζουν νομίμως πολλά χρόνια στη χώρα και στα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα.
Από την πλευρά του ο κ. Γκουτιέρες, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό σημείωσε ότι «η φύλαξη των συνόρων, η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, το νέο σύστημα χορήγησης ασύλου και τα μέτρα για την ιθαγένεια διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας». Μετά τη συνάντηση με την κ. Γεννηματά, ανακοίνωσε πρωτοβουλία της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, ώστε να δημιουργηθεί δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και διάχυση πληροφοριών στο ευαίσθητο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Το 30% του συνόλου των μεταναστών χωρίς χαρτιά και των προσφύγων που μπαίνουν στην Ευρώπη εισέρχονται από την Ελλάδα, σημείωσε ο υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και αναφέρθηκε «στις προσπάθειες της κυβέρνησης ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει μια χώρα όπου η διεθνής προστασία εφαρμόζεται άμεσα και με ολοκληρωμένο τρόπο». Ανακοίνωσε ότι αύριο στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. θα ανακοινώσουν με τον Γάλλο συνάδελφό του κοινή πρωτοβουλία «ώστε να πιεσθεί η Τουρκία σε σεβασμό των συμφωνιών που έχει υπογράψει».
Ανώτατο όριο
Χθες, επίσης, ανακοινώθηκαν τα συμπεράσματα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής ασύλου. Σύμφωνα με αυτήν, ο διαχωρισμός των αλλοδαπών ανά κατηγορίες θα γίνεται σε ειδικά Κέντρα Πρώτης Υποδοχής. Ανώτατο όριο παραμονής θα είναι οι 15 ημέρες. Εκεί θα υποβάλλονται και θα εξετάζονται σε α΄ βαθμό οι αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Τη συνέντευξη (και εισήγηση επί τους αιτήματος) θα κάνει ειδικός επιστήμονας, υπάλληλος της Υπηρεσίας Ασύλου. Η απόφαση θα λαμβάνεται από τριμελή επιτροπή (προϊστάμενος Γραφείου Ασύλου, εισηγητής και ειδικός επιστήμονας από το Γραφείο Ασύλου). Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης προβλέπεται δυνατότητα προσφυγής σε β΄ βαθμό ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων (δικαστικός ή προσωπικότητα από τον χώρο του ασύλου, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας, εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Πολιτών και υπάλληλος της υπηρεσίας Ασύλου χωρίς δικαίωμα ψήφου). Σε περίπτωση δεύτερης απορριπτικής απόφασης, θα υπάρχει δικαίωμα προσφυγής στο ΣτΕ.
Σε ό,τι αφορά τα 44.560 εκκρεμή αιτήματα (από τα οποία κάποια ξεπερνούν τα 7-8 χρόνια) η εξέτασή τους θα γίνεται σύμφωνα με το προηγούμενο Π.Δ. 90/2008, αφού καταργείται το Π.Δ. 81/2009. Το δεύτερο αν και έγινε με σκοπό να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των χιλιάδων εκκρεμών αποφάσεων, τελικά επιβάρυνε την κατάσταση. Ως προθεσμία περαίωσης της όλης διαδικασίας ορίσθηκαν 2- 4 μήνες.