Έκκληση Άννας Διαμαντοπούλου για το κέντρο της Αθήνας

Αποθήκη ψυχών η ζωή στο κέντρο



Επειτα από δύο χρόνια προσπαθειών για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ζητεί με επιστολή της προς τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη να συγκληθεί σύσκεψη όπου θα κληθούν όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και να συμφωνηθεί ένα διετές σχέδιο δράσης. Η επιστολή εστάλη στις 30 Δεκεμβρίου, δόθηκε όμως χθες στη δημοσιότητα. Τα Χριστούγεννα διάφοροι φορείς που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας πίεσαν την κυρία Διαμαντοπούλου να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής θεωρώντας ότι τώρα που είναι υπουργός έχει μεγαλύτερη δύναμη παρέμβασης.
«Αγαπητέ κύριε υπουργέ, λόγω της ευθύνης του συντονισμού των κυβερνητικών πολιτικώνπου είναι στην ευθύνη σας, θεωρώ ότι θα ήταν μεγάλης αποδοχής μια πρωτοβουλία σαςγια το θέμα της Αθήνας. Η ζωή στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας έχει υποβαθμιστεί σε τέτοιον βαθμό ώστε να παρομοιάζεται με αποθήκη ψυχών!» σημειώνεται στην επιστολή. Στη συνέχεια η κυρία Διαμαντοπούλου ζητεί να συγκληθεί σύσκεψη υπό την αιγίδα του κ. Παμπούκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Υποδομών και Περιβάλλοντος, του νομάρχη και του δημάρχου Αθηναίων, καθώς και του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Αττικής. Επίσης θεωρεί αναγκαίο ένα σχέδιο διετούς δράσης που θα αφορά όλους τους επί μέρους τομείς, π.χ. διαμονή μεταναστών, διακίνηση ναρκωτικών και ΟΚΑΝΑ, σχολική στέγη και παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών, πράσινο και βασικά έργα υποδομής κτλ., κτλ. «Θα αναλάβει τη λειτουργία του Συντονιστικού ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργών. Ο ΓΓ της περιφέρειας θα σας ενημερώνει σε μηνιαία βάση».
«Αντίστοιχο σχήμα» επισημαίνει η υπουργός Παιδείας «χρησιμοποιήθηκε στη Βαρκελώνη και στην Κοπεγχάγη. Η κατάσταση στην Αθήνα γίνεται εκρηκτική και αν δεν παρέμβουμε θα δούμε φαινόμενα μαζικών συγκρούσεων». Το 2007 η κυρία Διαμαντοπούλου ξεκίνησε την προσπάθειά της να στρέψει τους προβολείς στις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε τέσσερις ερωτήσεις στη Βουλή προς τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τους υπουργούς Πρ. Παυλόπουλο, Γ.Σουφλιά και Ευρ. Στυλιανίδη, ενώ έκανε και επισκέψεις στον κ. Γ. Σανιδά, στον ΟΚΑΝΑ, και συγκέντρωσε 3.000 υπογραφές στο Διαδίκτυο. Επειδή οι συνθήκες δεν βελτιώθηκαν και εξαιτίας της πίεσης κατοίκων και φορέων η κυρία Διαμαντοπούλου (η οποία εκλέγεται στην Α΄ Αθηνών) ενημέρωσε σχετικώς τον κ. Παμπούκη, ο οποίος θεώρησε πολύ θετική την πρωτοβουλία της, οπότε ακολούθησε η επιστολή.