Η Αθήνα μαζί με την Μπρατισλάβα και το Αμβούργο βρίσκεται στις τρεις ταχύτερα «γκετοποιούμενες» πόλεις στην Ευρώπη. Οι έξι από τις δέκα πόλεις στην Ευρώπη με προβλήματα αέριας ρύπανσης είναι ελληνικές και είναι οι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα και Βόλος. Οι πόλεις στην Ελλάδα είναι από τις λιγότερο ανταγωνιστικές σε επίπεδο ΕΕ. Τα ποσοστά πρασίνου στις ελληνικές πόλεις είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις διαπιστώσεις που γνωστοποιήθηκαν χθες στον κύκλο εργασίας «Ανασυγκρότηση των πόλεων» που άνοιξε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής με τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ, του ΤΕΕ, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣΠΕΑ) και του Συλλόγου Πολεοδόμων (ΣΕΠΟΧ).
Ακόμη τονίστηκε ότι από τις 2.000 αναγκαίες πολεοδομικές μελέτες σε επίπεδο επικράτειας έχουν ολοκληρωθεί- την τελευταία 20ετία- οι 950 (δηλαδή οριακά το 50%), ενώ από τις 2.000 πράξεις εφαρμογής που έπρεπε να έχουν εκπονηθεί και κυρωθεί έχει ολοκληρωθεί μόλις το 20%, ενώ ο συνήθης χρόνος ολοκλήρωσης μιας πολεοδομικής μελέτης και των πράξεων εφαρμογής της κυμαίνεται από 12 ως 18 χρόνια. Στην εισαγωγή του ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής ΠαΣοΚ Μαγνησίας κ. Κ. Καρτάλης σημείωσε ότι «τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τη δυσάρεστη εικόνα των πόλεων στην Ελλάδα που αναπτύσσονται ως “μικρές Αθήνες”,στο αποτυχημένο δηλαδή πρότυπο της πρωτεύουσας. Οι πόλεις αγνοούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό που συχνά θεωρείται ως η εκ των υστέρων νομιμοποίηση ιδιωτικών επιλογών και των δυναμικών της αγοράς γης. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος στοχεύει να εντοπίσει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να προστατευθούν οι πόλεις και να υποστηριχθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξής τους».