Η ανοχή στους λαθρομετανάστες γιγαντώνει το ρατσισμό

Αρκετοί ανήλικοι μεταξύ αυτών που επιτέθηκαν σε αντιρατσιστική εκδήλωση στην Πανόρμου

Η ανοχή στην παράνομη μετανάστευση, γεννά βία και βρίσκει πρόσφορο έδαφος ακόμη και σε σχολεία. Η επίθεση ομάδας με καδρόνια και ξύλα σε εκδήλωση αντιρατσιστικής διαμαρτυρίας κατοίκων και φορέων στην πλατεία Κανελλοπούλου στην Πανόρμου το περασμένο Σάββατο επανέφερε με μεγαλύτερη ένταση το ζήτημα δράσης πολιτικά και ιδεολογικά ομάδων στα βίαια πρότυπα που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πολύ περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή που ανάμεσα στους επιτιθέμενους έδρασαν 13χρονα και 14χρονα παιδιά φορώντας κουκούλες και μπουφάν. Ανάμεσα στην ομάδα των 44 συλληφθέντων γι΄ αυτό το ξέσπασμα βίας είναι και 13 ανήλικοι.
Το δίκτυο των «Αυτόνομων Εθνικιστών», όπως αυτοαποκαλείται επιτέθηκαν στην αντιρατσιστική συγκέντρωση. Ενδεικτικό της υιοθέτησης «δυναμικότερης» παρουσίας είναι το κείμενο που φιλοξενείται σε μία από τις πολλές ιστοσελίδες, οι οποίες αποτελούν τόσο χώρο «συνάντησης» και «κινητοποίησης» όσο και προνομιακό τόπο «στρατολόγησης» νεαρών σε ηλικία μελών. Σε αυτό το κείμενο, το οποίο τιτλοφορείται «Από την Εθνική Αντίσταση στην Εθνική Επίθεση», γίνεται λόγος για «διαρκή, αμυντική τακτική του εθνικιστικού χώρου που δημιουργεί κλίμα εσωστρέφειας». Και ο συγγραφέας του προσθέτει: «Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Με ριζοσπαστικό τρόπο.Ας επιτεθούμε επιτέλους» .
Με άξονα την αντίθεση στην παράνομη μετανάστευση, η παρουσία των οποίων «αλλοιώνει την ταυτότητα της ελληνικής κοινωνίας και έχει οδηγήσει στην ανεργία τους κατοίκους της υπαίθρου», οι κύκλοι αυτοί έχουν κατορθώσει να διεισδύσουν και σε σχολεία, με αυξημένα ποσοστά μαθητών από άλλες χώρες. Για παράδειγμα, πυρήνας του αυτόνομου αυτού δικτύου υφίσταται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 16ο Λύκειο Αθηνών, το οποίο συμπτωματικά απέχει ελάχιστα μέτρα από την πλατεία όπου βιαίως διεκόπη η συγκέντρωση του Σαββάτου. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν και καθηγητές της Β΄ ΕΛΜΕ Αθηνών, όπου υπάγονται και οι καθηγητές του σχολείου.
Σ το πνεύμα επίσης της «διαφήμισης» και προβολής των ενεργειών τους στις ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο «ανεβάζουν» κείμενα και φωτογραφίες τους από παλαιότερες αιφνιδιαστικές και βίαιες «παρεμβάσεις» τους. Στους «Αυτόνομους Εθνικιστές» χρεώνεται η διακοπή της παρουσίασης του βιβλίου «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» του συγγραφέα Βασίλη Γκουρογιάννη πριν από περίπου δύο μήνες στη Στοά του Βιβλίου, ενώ πριν από 15 ημέρες η ίδια ομάδα είχε εισβάλει στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων την ώρα όπου διεξαγόταν συζήτηση ανάμεσα σε μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προκειμένου να χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια και σε μετανάστες.
Με τις διατάξεις του λεγόμενου «κουκουλονόμου» παραπέμπονται οι 44 συλληφθέντες της επίθεσης, ανάμεσά τους και οι 13 ανήλικοι, ο μικρότερος των οποίων είναι μόλις 13 ετών. Χθεςοι ανήλικοι απολογούνταν ως αργά το απόγευμα στον τακτικό ανακριτή που έχει αναλάβει την υπόθεση. Οι επιβαρυντικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στον νόμο περί κουκούλας ενεργοποιήθηκαν από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες στην ομάδα φορούσαν φούτερ,κράνη,κασκόλ και μάσκες, τα οποία αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους ή το κάλυπταν πλήρως κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσαν εναντίον των συγκεντρωμένων. Πάντως και το γενικό κατηγορητήριο είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς οι 44 διώκονται για διατάραξη της κοινής ειρήνης, σωματική βλάβη, λόγω των τραυματισμών που υπέστησαν τρεις από τους διαδηλωτές, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και απειλή και εξύβριση, καθώςορισμένοι, κυρίως ανήλικοι, κατηγορούνται ότι προπηλάκισαν διαδηλωτές,βρίζοντάς τους χυδαία για την επιλογή τους να διαδηλώσουν.