Σχεδίο Βαριοπούλα για την

Και κατάσχεση των περιουσιών των μειονοτήτων περιελάμβανε το σχέδιο «Βαριοπούλα» το οποίο είχε στόχο να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν σύμφωνα με την εφημερίδα «Ταράφ». Ο αρχηγός του στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ αντέδρασε χθες έντονα για τα δημοσιεύματα της «Ταράφ», χτυπώντας μάλιστα τη γροθιά του στην έδρα. «Πώς είναι δυνατόν ο στρατός ο οποίος διατάζει τους στρατιώτες να φωνάζουν “Αλλάχ, Αλλάχ” να βομβαρδίσει το σπίτι του Αλλάχ;», διερωτήθηκε ο Μπασμπούγ και πρόσθεσε ότι καταδικάζει τους ισχυρισμούς.
Υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο «Βαριοπούλα», το οποίο καταρτίστηκε το 2003, προέβλεπε μεταξύ άλλων τον βομβαρδισμό δύο τζαμιών από τον στρατό με στόχο να προκληθεί χάος και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για εκδήλωση πραξικοπήματος. Προέβλεπε επίσης την κρίση στο Αιγαίο με κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους καθώς και την κατάληψη τμήματος του ελληνικού Έβρου από τον τουρκικό στρατό.
Σύμφωνα με τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία της «Ταράφ», προβλεπόταν και η κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας των μειονοτήτων αρχικά και θα ακολουθούσε το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων και των λογαριασμών των εταιρειών που ανήκαν σε μειονοτικούς. Τελικά, θα προχωρούσαν σε κατάσχεση αυτών των τραπεζικών λογαριασμών.
Η εφημερίδα «Ζαμάν» η οποία αναδημοσιεύει το σχέδιο, έχει δηλώσεις του Λάκη Βίγκα, ηγετικό στέλεχος των Ρωμιών της Πόλης, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος.
«Δεν θέλω ούτε να το φανταστώ ότι τα σχέδια αυτά θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Δεν επιθυμούμε να είμαστε συνεχώς ειδησεογραφικό υλικό. Επιθυμούμε να ζήσουμε μια κανονική ζωή», δηλώνει ο Λάκης Βίγκας. Ο αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφος Βαρουτζάν Σαγιατζιάν δηλώνει στην εφημερίδα ότι «τέτοια σχέδια δεν μπορούν να εφαρμοστούν στις μέρες μας, αλλά δυστυχώς υπάρχει μια νοοτροπία που ανθίσταται στην αλλαγή».