Αύξηση φόβου για τους πρόσφυγες διαπιστώνει έρευνα της Public Issue
Η έλλειψη ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου οδηγεί σε συστηματική ένταση των φοβικών συνδρόμων της ελληνικής κοινωνίας, συμπεραίνεται σε έρευνα της Public Issue για την «Κ». Εξι στους δέκα Ελληνες θεωρούν ότι η μετανάστευση βλάπτει τη χώρα, όταν πριν από δύο χρόνια ένας στους δύο Ελληνες θεωρούσε ότι μετανάστες και πρόσφυγες βλάπτουν τη χώρα. Η ελληνική κοινωνία θεωρεί ότι η μετανάστευση, πλέον, βλάπτει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (59% το 2010 έναντι 47% το 2008), ότι αλλοιώνει την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων (57% το 2010 έναντι 47% το 2008), ότι στερεί δουλειές από τους Ελληνες (45% το 2010 έναντι 39% το 2008). Σταθερό παραμένει το ποσοστό όσων θεωρούν τους αλλοδαπούς υπεύθυνους για την αύξηση της εγκληματικότητας (75%).
Η αύξηση του αριθμού προσφύγων (από Αφρική και Ασία) τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής και νομοθεσίας που γεννούν φοβία και ανασφάλεια, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια ακροδεξιών αντιλήψεων. Οχι τυχαία, ένα ανησυχητικά αυξανόμενο ποσοστό ετησίως (περίπου 10%) θεωρεί ότι η Πολιτεία δεν είναι αρκετά «σκληρή» μαζί τους. Φέτος το 72% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η μεταναστευτική πολιτική είναι λιγότερο αυστηρή απ' όσο πρέπει, έναντι 63% πέρυσι. Ταυτοχρόνως, διάχυτη είναι η αίσθηση πως η χώρα έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής της σε «απρόσκλητους». Το 88% θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει όριο στον αριθμό αλλοδαπών που βρίσκονται στη χώρα, το 60% θεωρεί ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής της και το 43% έχει την εντύπωση ότι ξεπερνούν τα δύο εκατ. (!) ανθρώπους. Σύμφωνα με τον μέσο όρο των υποκειμενικών αντιλήψεων, ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων εκτιμάται σε 1.695.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι νόμιμοι ανέρχονται σε 980.000 και σε 280.000 εκτιμώνται οι παράνομοι.
Διχασμένη εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία στο θέμα των δικαιωμάτων μεταναστών. H πόλωση είναι σαφής: 45% υπέρ - 45% κατά για το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές και την απόκτηση ιθαγένειας. Οσον αφορά τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ιθαγένειας, η άποψη της κοινής γνώμης ταυτίζεται με ό,τι ορίζεται στο νομοσχέδιο: σταθερή εργασία, μακρόχρονη παραμονή στη χώρα, εκπαίδευση, γνώση της ελληνικής γλώσσας, ενώ το 50% θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τη γέννηση στην Ελλάδα. Σχετικά με τα απαιτούμενα χρόνια νόμιμης διαμονής στη χώρα, το νομοσχέδιο ορίζει την 5ετία (μέσος όρος στους πρώην Ε.Ε.-15), η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προτείνει 8ετία και η κοινή γνώμη μιλάει για 6-10 χρόνια.
Από την εφημερίδα Η Καθημερινή, 31-1-10