Εξέγερση Μητροπολιτών στον Αρχιεπίσκοπο για τη στήριξη του στους παράνομους μετανάστες

Σε μείζον θέμα στο εσωτερικό της Ελλαδικής Εκκλησίας τείνει να εξελιχθεί το μεταναστευτικό. Η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει νέες ρυθμίσεις για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε νόμιμους αλλοδαπούς και τη δεύτερη γενιά μεταναστών και η διακριτική στήριξη που φαίνεται να παρέχει σε αυτές τις πρωτοβουλίες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Ηδη οι «σκληρότεροι» της Ιεραρχίας, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύουν στην Αθήνα πως το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί από το σύνολο των μητροπολιτών, ενώ ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος με επιστολή του καλεί τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο -η οποία συνεδριάζει σήμερα- να πάρει θέση για τις απόψεις που διατύπωσε πρόσφατα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Απαρχαιωμένες απόψεις

«Η Εκκλησία από την ίδια τη φύση και την ταυτότητά της δεν μπορεί να εξαιρέσει κανέναν» είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσόστομος, χαρακτηρίζοντας απαρχαιωμένες τις απόψεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία.
«Θεωρούμε και πιστεύουμε ότι είμαστε χώρα και όχι χώρος και είμαστε γένος και όχι ένας απλός λαός συμπίλημα εθνοτήτων» υποστηρίζει ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και επισημαίνει: «Ο ισχύων κώδικας προστατεύει τους ανιθαγενείς. Το να παρέχουμε με ελευθεριότητα την ελληνική ιθαγένεια ευρισκόμενοι στη γεωγραφική θέση μεταξύ τριών ηπείρων και θεωρούμενοι ως πύλη στον τεχνητό και φερόμενο ευρωπαϊκό παράδεισο είναι μια ασύνετος ενέργεια».

Επιφυλάξεις

Ο κ. Σεραφείμ προτείνει «για λόγους προστασίας του γένους μας και της χώρας μας» οι οικονομικοί μετανάστες που θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια «να αρνούνται την ιθαγένεια του τόπου καταγωγής τους».
Τις έντονες επιφυλάξεις του έχει εκφράσει και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. «Ως κληρικός πάντοτε υποδέχθηκα, βοήθησα, στήριξα και ενίσχυσα μετανάστες χωρίς να κάνω καμία διάκριση σε χρώμα, φύλο, εθνικότητα και θρησκεία. Το ίδιο συνεχίζουμε και σήμερα με τη μεγάλη προσπάθεια των συσσιτίων. Προσφέρουμε φαγητό σε όλους τους ανθρώπους χωρίς να ζητούμε ταυτότητες ή διαβατήρια. Το ζήτημα της νόμιμης παρουσίας τους στη χώρα μας είναι διαφορετικό» διευκρινίζει ο κ. Ανθιμος.
«Η διαφωνία μας δεν έγκειται στην ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος, αλλά στο θέμα της ιθαγένειας που θέλει να δώσει αδιακρίτως η ελληνική πολιτεία», σημειώνει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και διαμηνύει προς τους αρμοδίους πως «αν ενδιαφέρονται πραγματικά για την ενσωμάτωση των μεταναστών στον κοινωνικό ιστό θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα και να ενισχύσουν το σύστημα Υγείας για να αντέξει τους παραπάνω πολίτες και μετά να εξετάσουν σε ποιους θα δώσουν ιθαγένεια».
Διαφορετική είναι η προσέγγιση του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού. «Διαποιμαίνω μια περιοχή, πολλά παιδιά της οποίας, από το ’50 μέχρι και σήμερα αναζήτησαν ως μετανάστες μια καλύτερη τύχη κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες. Ταυτόχρονα, ο ακριτικός Εβρος για κάποιους συνανθρώπους μας αποτελεί την είσοδο σε έναν τόπο ευκαιριών ή έναν πρώτο σταθμό πριν τον ποθούμενο τελικό τους προορισμό. Ως εκ τούτου αισθάνομαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και φρονώ ότι εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις, δεν θα πρέπει οι μετανάστες να περιθωριοποιούνται, αλλά να εντάσσονται στις κοινωνίες όπου ζουν και να δραστηριοποιούνται και να αναπτύσσονται οι οικογένειές τους» υποστηρίζει ο κ. Δαμασκηνός.
Πιστεύει δε ότι τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν, φοίτησαν σε σχολεία της Ελλάδος και «έχουν παιδεία ελληνική, δεν μπορούμε να τους στερούμε το δικαίωμα να ζήσουν σαν Ελληνες πολίτες. Το πανάρχαιο ψηφιδωτό του λαού μας και των παραδόσεών μας χωράει, αντέχει και μερικές ψηφίδες διαφορετικού χρώματος».