Την πρωτεύουσα όπως την ξέρουμε, την έχουμε ζήσει ή την έχουμε φανταστεί μέσα από τις διηγήσεις των παλαιότερων σκιαγραφούν οι 150 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση με τον δηλωτικό τίτλο «Συνέβη στην Αθήνα». «Μην περιμένετε να συναντήσετε την Αθήνα των καρτ-ποστάλ» μας προειδοποιεί η κυρία Ιρις Κρητικού, η επιμελήτρια της έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του δήμου.
Μπορεί οι κλασικές απεικονίσεις της Ακρόπολης, των βυζαντινών και άλλων μνημείων να αποτελούν ένα κομμάτι της έκθεσης, ο επισκέπτης της όμως θα συναντήσει και πολλές άλλες εικόνες, όπως μη εξωραϊσμένες όψεις του σύγχρονου οικοδομικού τοπίου της Αθήνας ή εντυπώσεις από τα «Δεκεμβριανά» του 2008 τα οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Κρητικού, έχουν επηρεάσει ιδιαιτέρως τη νεότερη γενιά καλλιτεχνών.
«Ενα χαοτικό, θραυσματικό τοπίο, όπως το γνώριμο αστικό περιβάλλον, υπερισχύει στα μάτια του επισκέπτη της έκθεσης» μας εξηγεί η κυρία Κρητικού. «Εκτός από τα αρχαιολατρευτικά έργα, η έκθεση περιλαμβάνει πορείες, διαδηλώσεις, ετοιμόρροπα κτίρια, συναντήσεις ανθρώπων, φανάρια με κίνηση, αγορές, στάδια, γήπεδα, πάρκα, μουσεία, παιδικές χαρές, μικρές στιγμές που συμβαίνουν και συνέβαιναν σε αυτή την πόλη». Ανάμεσα στους συμμετέχοντες συναντάμε τα ονόματα των Γ. Μόραλη, Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γ. Τσαρούχη, Γ. Βασιλείου, Π. Τέτση, Σ. Παπαλουκά, Γ. Παππά, Π. Φειδάκη, Ν. Νικολάου, Γ. Βουρλούμη, Α. Φασιανού, Χ. Μπότσογλου, Α. Κυριτσόπουλου, Μ. Πωπ, Γ. Ρόρρη, Σ. Δασκαλάκη, Ε. Ηλιοπούλου, Ν. Αγγελίδη, Π. Μπελντέκου, Η. Αγγελή, Ν. Μόσχου, Γ. Μιγάδη, Μ. Μαδένη, Δ. Σαρασίτη, Τ. Δημητρακοπούλου, Ν. Στεφάνου, Α. Βερούκα, Γ. Αδαμάκη, Μ. Φιλοπούλου, Μ. Γιαννανάκη, Α. Στάβερη, Κ. Παππά, Δ. Αγγελίδου, Ε. Παπαδημητρίου, Π. Γράββαλου, Α. Μπαρκώφ, Στ. Λάντζα, Α. Γαλλινά, Θ. Μακρή, Γ. Μανουσάκη, Τ. Μαντζαβίνου, Τ. Μισούρα, Κ. Παπανικολάου, Π. Παπαντριαφυλλόπουλου, Ε. Σπαθάρη, Ν. Μελά κ.ά.
Συμβάλλει άραγε αυτή η έκθεση στο να αγαπήσει ξανά ο επισκέπτης την Αθήνα την οποία τελευταία κοντεύει να... μισήσει; «Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι ότι η έκθεση βοηθά τον παρατηρητή να “ξανακουμπήσει” σε μέρη που ίσως και να τον έχουν πληγώσει» καταλήγει η επιμελήτριά της. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 23 Δεκεμβρίου 2009.
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο), τηλ.
210 3452.150 και 210 3414.466).