«H Eλλάδα θα παραμείνει τo 2010 στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του Frontex. Η μεγαλύτερη, τη νέα χρονιά, επιχείρηση του οργανισμού θα πραγματοποιηθεί στο Ανατολικό Αιγαίο». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Frontex κ. Ιλκα Λαϊτίνεν σε συνέντευξη που παραχώρησε κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Ο κ. Λαϊτίνεν προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των πλωτών και εναέριων μέσων που θα διατεθούν για περιπολίες κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία και αποκάλυψε την απόφαση του Frontex να επεκτείνει τη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις αναγκαστικού επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών. «Ο “Ποσειδώνας” συνεχίζει να αποτελεί τη σημαντικότερη επιχείρηση του Frontex. Θεωρούμε μάλιστα δεδομένη την αύξηση των πόρων που θα διαθέσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Δεν περιοριζόμαστε, ωστόσο, σε περιπολίες κατά μήκος των συνόρων. Αναπτύσσουμε τις τεχνικές ταυτοποίησης των παράνομα εισερχόμενων αλλοδαπών ώστε στη συνέχεια να οργανώσουμε τις επιχειρήσεις αναγκαστικού επαναπατρισμού τους», υπογράμμισε ο κ. Λαϊτίνεν. Χαρακτήρισε τις εν λόγω επιχειρήσεις ως «βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής διαχείρισης συνόρων της Ε. Ε.» και αποκάλυψε ότι στη χώρα μας βρίσκονται επτά Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μεταφέρουν σε Ελληνες αξιωματούχους τεχνογνωσία γύρω από το ζήτημα των επαναπατρισμών. Για το θέμα της επιχείρησης «Ποσειδώνας», ο κ. Λαϊτίνεν τόνισε ότι έχει ήδη παρθεί απόφαση να επεκταθεί χρονικά καλύπτοντας ολόκληρη τη διάρκεια του έτους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Frontex, η βελτίωση της επιχειρησιακής δράσης του οργανισμού απαιτεί επέκταση του δικτύου συλλογής πληροφοριών. «Πρέπει να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για το modus operandi των κυκλωμάτων διακίνησης ώστε να καταστείλουμε τη δράση τους», ανέφερε ο κ. Λαϊτίνεν και πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτόν καλλιεργείται στενότερη συνεργασία με τη γειτονική Τουρκία, με στόχο, όπως διευκρίνισε, «να αποτελέσει συνεργάτη του Frontex και να συμμετάσχει μελλοντικά σε κοινές επιχειρήσεις του οργανισμού».
Ταυτόχρονα ο κ. Λαϊτίνεν προανήγγειλε τη χρήση δορυφορικής τεχνολογίας για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε. Ε. αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων του 7ου Κοινοτικού Προγράμματος Ερευνας θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη τεχνολογιών επιτήρησης των συνόρων της Ε. Ε. Είπε ο κ. Λαϊτίνεν: «Από το 7ο Κοινοτικό Πρόγραμμα Ερευνας, περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται ετησίως στον τομέα της ασφάλειας. Ο Frontex συνδιαμορφώνει τα περισσότερα από τα εν εξελίξει ερευνητικά προγράμματα με στόχο την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών επιτήρησης».