Παρατηρητήριο της Frontex στον Πειραιά

Τον Πειραιά θα έχει ως έδρα του το πρώτο πανευρωπαϊκό παράρτημα του FRONTEX όπως αποφασίσθηκε προσφάτως κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στο Συμβούλιο του οργανισμού. «Η χώρα μας θωρακίζει ακόμα περισσότερο τα εξωτερικά σύνορά της, αποκτά άλλο ένα “ισχυρό όπλο” στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης, ενώ πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι θα έχουν ιδία εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπισή του» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αναλύσεις κινδύνου του Frontex, «σε απόλυτους αριθμούς, το Αιγαίο Πέλαγος αναμένεται να παραμείνει και κατά το 2010 το κύριο σημείο εισόδου των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων» των κρατών-μελών. Επίσης, σύμφωνα με αξιωματούχους του Οργανισμού, η Ελλάδα διαχειρίζεται πλέον το 75% του συνόλου των μεταναστών, που συλλαμβάνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα προβληματίζεται για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της FRONTEX και της Τουρκίας για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο. Αυτό προκύπτει σαφέστατα από την απάντηση που έδωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπ. Βούγιας, σε ερώτηση της κ. Λιάνας Κανέλλη (ΚΚΕ) σχετικά με το ενδεχόμενο οι επίμαχες αυτές διαπραγματεύσεις να προσλάβουν χαρακτήρα διαμόρφωσης καθεστώτος συνδιαχείρισης του θαλασσίου χώρου του Αιγαίου.
«Η παρακολούθηση της διαπραγμάτευσης δεν έγινε προληπτικά, όπως θα έπρεπε, από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι πραγματικά σοβαρές ανησυχίες σε σχέση με τις επιδιώξεις της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούγιας.
Συμπλήρωσε ότι έχουν ήδη αποσταλεί επιστολές από τους κ. Χρυσοχοΐδη και Δρούτσα προς τους Τούρκους ομολόγους τους μέσω των οποίων «γίνεται ξεκάθαρο ότι αν στη συμφωνία Τουρκίας - FRONTEX δεν υπάρχει ρητή αναφορά ότι η Ελλάδα αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε., εμείς δεν μπορούμε να τη δεχτούμε».