Αντιδράσεις της Εκκλησιαστικής ιεραρχίας για τη συμπόρευση Ιερώνυμου για την εισβολή μουσουλμάνων λαθρομεταναστών

Ενισχύονται στην Ιεραρχία οι φωνές των μητροπολιτών που αντιδρούν στην παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες και στη συμμετοχή τους στις δημοτικές εκλογές. Χθες δύο ακόμη ιεράρχες που είναι μέλη της 12μελούς Ιεράς Συνόδου ζήτησαν να τοποθετηθεί επισήμως η εκκλησιαστική ηγεσία έναντι του ζητήματος. Και όλα αυτά ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη σημερινή συμβολική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην οδό Σοφοκλέους, όπου η Εκκλησία μοιράζει συσσίτια σε εκατοντάδες μετανάστες. «Το θέμα είναι σοβαρό. Πρέπει να το μελετήσουμε και να τοποθετηθούμε επισήμως» τόνισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμων και Κονίτσης κ. Ανδρέας.
Η τοποθέτηση του κ. Παντελεήμονος προκάλεσε αίσθηση καθώς δεν ανήκει στη λεγόμενη ομάδα των «σκληρών» της Ιεραρχίας, αλλά πρόκειται για έναν μητροπολίτη χαμηλών τόνων που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους ηγέτες της μουσουλμανικής μειονότητας της περιοχής που ποιμαίνει. Σήμερα πάντως ο κ. Ιερώνυμος αναμένεται να τοποθετηθεί στο ζήτημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στα συσσίτια που μοιράζει καθημερινά σε εκατοντάδες μετανάστες η Αρχιεπισκοπή στη Σοφοκλέους.
Ωστόσο η ομάδα των λεγόμενων «σκληρών» επιμένει στην ανάγκη επίσημης τοποθέτησης της 12μελούς Ιεράς Συνόδου, η οποία απέφυγε χθες να μπει στην ουσία της συζήτησης και ζήτησε από τον νομικό σύμβουλο να συντάξει έκθεση με την οποία θα ενημερώνει τους ιεράρχες για το θέμα της ιθαγένειας και το μεταναστευτικό στη χώρα. Το θέμα τέθηκε με αφορμή την επιστολή του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιου, ο οποίος ζήτησε την επίσημη θέση της Συνόδου καθώς, όπως σημειώνει, δεν μπορεί η Ιεραρχία να εμφανίζεται διχασμένη.