Νέο νομοσχέδιο για το πολιτικό άσυλο

Τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις νέες διαδικασίες πολιτικού ασύλου. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης στον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Τόμας Χάμαμπεργκ. «Η έως τώρα πολιτική είχε ως αποτέλεσμα την κακή φήμη της Ελλάδας στην Ευρώπη στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε χθες ο επίτροπος μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης. «Ολοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Αλλά υπάρχουν προβλήματα, όπως η κατάρρευση του συστήματος ασύλου, που δεν δικαιολογούνται».
Χαρακτηριστικά, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό απόδοσης ασύλου σε α΄ βαθμό είναι 0,06%, στις χώρες με αντίστοιχο αριθμό αιτήσεων -Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Σουηδία, Γερμανία- το ποσοστό χορήγησης είναι 36%.
Οι περσινές συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων μεταναστών, προσφύγων, αιτούντων άσυλο, θυμάτων αστυνομικής κακομεταχείρισης και μειονοτήτων δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν, σημείωσε ο επίτροπος. «Οι συνθήκες κράτησης παρέμειναν απάνθρωπες. Το σύστημα κράτησης απέτυχε στον στόχο του. Ανθρωποι σπρώχνονταν πίσω στην Τουρκία από τον Εβρο ή από σκάφη του Λιμενικού, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο. Η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα με μεγαλύτερη σοβαρότητα», είπε και αναφέρθηκε στις αλλαγές που δρομολογούνται: Δημιουργία κέντρων διαχωρισμού αλλοδαπών ανά κατηγορία (παράνομοι, αιτούντες άσυλο, δικαιούχοι διεθνούς προστασίας), κλείσιμο Κέντρων Κράτησης, μείωση χρόνου κράτησης. Οσον αφορά την ανάρμοστη συμπεριφορά αστυνομικών, ο κ. Χάμαμπεργκ έλαβε τη διαβεβαίωση από τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι θα εφαρμοσθούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Ηρθε πλέον η στιγμή της αναθεώρησης για το Δουβλίνο ΙΙ, που επιτρέπει την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου, υποστήριξε ο κ. Χάμαμπεργκ. «Το σύστημα έχει αποτύχει», διότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα σε σχέση με άλλα κράτη. Γι’ αυτό, πρέπει πλέον να εξεταστεί η εκδοχή οι ενήλικες αλλοδαποί να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τη χώρα όπου επιθυμούν να παραμείνουν και όπου ζουν και άλλα μέλη της οικογένειάς τους.