Καταδίκη ανώτερου αστυνομικού για εκβιασμό

Η διαφθορά βρίσκεται παντού και κυκλοφορεί συνήθως ατιμώρητη

Η πρώτη καταδίκη αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. για «κουλοχέρηδες» και για συμμετοχή σε κυκλώματα προστασίας αποφασίστηκε πριν από μερικές ημέρες.
Υστερα από πολύμηνη δικαστική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδικάσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε κάθειρξη επτά ετών ο 50χρονος πρώην διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Περισσού, ο οποίος κατηγορούνταν για εκβιάσεις, δωροδοκίες και ξέπλυμα χρήματος. Είναι η πρώτη ουσιαστικά καταδίκη αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. για τέτοιου είδους υπόθεση διαφθοράς.
Φάκελοι που είχαν σχηματιστεί για παρόμοιες υποθέσεις, όπως αυτός του εισαγγελέα κ. Γ. Γεράκη για κύκλωμα προστασίας καταστημάτων αλλά και παλαιότερος για εμπλοκή αξιωματικών του Τμήματος Λεσχών και Παιγνίων αλλά και του Ηθών, ετέθησαν στο αρχείο ή εκδόθηκαν απαλλακτικά βουλεύματα για τους εμπλεκόμενους.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. εκβίαζε δεκάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων με ηλεκτρονικά παιχνίδια προκειμένου να αγοράζουν... «κουλοχέρηδες» από επιχειρηματίες-συνεργούς του, ενώ ζητούσε μεγάλα ποσά για να μην προχωρεί σε ελέγχους. Τα έσοδά του φέρεται να ανέρχονταν περίπου σε 3 εκατ. ευρώ και φέρεται ότι τα «ξέπλενε» με το «τρυκ» των κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ. Πολυετείς καταδίκες αποφασίστηκαν και για ιδιώτες-μέλη του κυκλώματος. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι το κύκλωμα αυτό είχε μεγάλες διασυνδέσεις εντός και εκτός της Αστυνομίας ακόμη και ως πριν από μερικές εβδομάδες.
Ο 50χρονος αξιωματικός υπηρετούσε στο Τμήμα Λεσχών και Παιγνίων της Ασφαλείας Αττικής και αργότερα σε αστυνομικά τμήματα. Το πρώτο αναλυτικό έγγραφο για τη δράση του κυκλώματος συντάχθηκε στις 27 Ιουνίου του 2003 από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσαν 14 ιδιώτες-θύματα του κυκλώματος. Ανέφεραν ότι ο διοικητής του Τμήματος Περισσού ζητούσε περίπου 450-500 ευρώ από κάθε μαγαζί με ηλεκτρονικά για να του προσφέρει πάσης φύσεως προστασία. Από την έρευνα που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι η σύζυγος του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. είχε κοινούς λογαριασμούς και συναλλαγές με έναν 65χρονο, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης πολλών καταστημάτων με ηλεκτρονικά παιχνίδια στην Αθήνα!
Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν ότι ο 50χρονος διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Περισσού εμφανιζόταν στις φορολογικές δηλώσεις του να δηλώνει ετήσιο εισόδημα 1,5 εκατ. ευρώ(!) το οποίο απέδιδε σε κέρδη από 15 δελτία συμμετοχής του στο Τζόκερ στο ΠροΠο και στο Στοίχημα που... συμπτωματικά τα κέρδισε μέσα σε 15 ημέρες. Ωστόσο από την περαιτέρω ανάλυση προέκυψε ότι τα κερδισμένα δελτία τού τα προμήθευε ένας επιχειρηματίας ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι βοηθούσε, με τον ίδιο τρόπο, και στο ξέπλυμα χρήματος του αρχιβαρόνου της κοκαΐνης Αλέξανδρου Αγγελόπουλου.
Στη δίκη, η οποία ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση τον Οκτώβριο, εμφανίστηκαν μόνο τρία από τα θύματα του εκβιασμού, ενώ οι περισσότεροι από τους μάρτυρες ανακάλεσαν τις καταθέσεις τους. Πέρα από τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.- ο οποίος έχει αποταχθεί προσφάτως από το Σώμα- σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκε ο προμηθευτής των ηλεκτρονικών μηχανημάτων και σε φυλάκιση τριών ετών καταδικάστηκαν δύο ιδιώτες που βοηθούσαν τους αστυνομικούς στο ξέπλυμα χρήματος. Προς νέα διακοπή η δίκη Κορκονέα
Νέα εμπλοκή στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας καθιστά αμφίβολη την απρόσκοπτη συνέχεια της δίκης για τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας της έδρας κυρία Βασιλική Βλάχου, μετά την πρόσφατη απώλεια συγγενικού της προσώπου, ζήτησε αναρρωτική άδεια ενός μηνός. Με βάση αυτό το δεδομένο η δίκη οδεύει σήμερα προς νέα διακοπή, ενώ νομικοί κύκλοι δεν απέκλειαν και την πιθανότητα αναβολής.
Χαρακτηριστική για το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί ως προς την εξέλιξη της διαδικασίας είναι η δήλωση του κ. Αλ. Κούγια, ο οποίος με αφορμή τη χθεσινή εσπευσμένη μεταγωγή του εντολέα του Επ. Κορκονέα στο ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού είπε μεταξύ άλλων: « Η βούλησή μου είναι η δίκη να συνεχιστεί, ακόμη και χωρίς την παρουσία του κατηγορουμένου Επ. Κορκονέα, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα κωλύματα (π.χ. κώλυμα εισαγγελέως ή άλλου μέλους του δικαστηρίου).
Σήμερα, που επαναλαμβάνεται η διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας, δεν θα ανεβεί στην έδρα η κυρία Βλάχου. Ετσι, το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα της εισαγγελέως για αναρρωτική άδεια, έχει την εξής δυνατότητα με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: να διακόψει για τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες και στη συνέχεια να επανέλθει για να διακόψει για ακόμη ένα δεκαπενθήμερο, καθώς δεν μπορεί η διακοπή να είναι μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων. Επίσης, το δικαστήριο μπορεί ακόμη και να αναβάλει τη δίκη.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου στο εδώλιο θα βρίσκεται μόνο ο Β. Σαραλιώτης, ενώ ο Επ. Κορκονέας θα εκπροσωπηθεί με πληρεξούσιο από τον συνήγορό του κ. Αλ. Κούγια.