Με "πόντους" θα παίρνουν άδεια παραμονής

Χορήγηση άδειας παραμονής με «πόντους» πρότεινε για τους αλλοδαπούς η κυβέρνηση της Ιταλίας. Οι υπουργοί Εργασίας Μαουρίτσιο Σακόνι και Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι παρουσίασαν χθες τη νέα ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ εντός των προσεχών μηνών έπειτα από έγκριση του σχετικού διατάγματος. Εν ολίγοις, οι μετανάστες στην Ιταλία θα αποκτούν σταδιακά δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης. Το επονομαζόμενο «permesso di soggiorno a punti» δίνει σε κάθε αλλοδαπό που επιθυμεί να εγκατασταθεί στην Ιταλία προθεσμία δύο ετών προκειμένου να καλύψει τις απαιτούμενες προδιαγραφές, δηλαδή τις «βασικές ανάγκες και απαιτήσεις» οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι η αποδεδειγμένη γνώση της ιταλικής γλώσσας, η εγγραφή στο εθνικό σύστημα υγείας, η φοίτηση των παιδιών σε ιταλικό σχολείο, η διαφάνεια και η νομιμότητα στο ζήτημα της εγκατάστασης- κυρίως η καταβολή ενοικίου κατοικίας.
Κάθε φορά που εκπληρώνεται κάποια από τις υποχρεώσεις αυτές, ο μετανάστης πιστώνεται με τους «πόντους» που προβλέπει το διάταγμα. Για να ανανεώσει την άδεια παραμονής θα πρέπει να καταφέρει να κερδίσει τουλάχιστον 30 πόντους, σε διάστημα δύο ετών. Σε περίπτωση που θα βρεθεί αντιμέτωπος με κάποια προβλήματα γραφειοκρατικής φύσεως για τα οποία δεν ευθύνεται ο ίδιος, μπορεί να ζητήσει παράταση ενός χρόνου, δικαίωμα που ισχύει μόνο για μια φορά.
Αν ο αλλοδαπός δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους πόντους, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που απαιτεί ο νόμος εμπρόθεσμα, σε διάστημα δύο ή τριών χρόνων, θα χάνει το δικαίωμα παραμονής στην Ιταλία και αυτομάτως θα εισέρχεται σε διαδικασία απέλασης.
Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι θεωρεί πάντως ότι οι μετανάστες δεν θα αφεθούν στην τύχη τους να πελαγοδρομούν αβοήθητοι στη γραφειοκρατία και ότι όλα τα απαραίτητα θα διδάσκονται με μέριμνα του κράτους.
«Τα μαθήματα ιταλικής γλώσσας θα οργανωθούν από το Δημόσιο και θα παρέχονται δωρεάν» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι «με τον τρόπο αυτόν θα δείξουμε τι οφείλει να πράξει κάθε αλλοδαπός,αν θέλει να ενταχθεί στην κοινωνία μας και να αφομοιωθεί.Αν δεν το κάνει,μας δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται».
Το πρόγραμμα δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τη συναίνεση όλων των κομμάτων. Αμέσως μετά την παρουσίαση των δύο υπουργών η αντιπολίτευση έσπευσε να προβάλει τις αντιρρήσεις της, διά στόματος της βουλευτού του Δημοκρατικού Κόμματος Λίβια Τούρκο, η οποία είναι υπεύθυνη του τομέα μετανάστευσης. «Πρόκειται για παγίδαη οποία θα παρεμποδίσει την αφομοίωση αλλοδαπώνκαι θα ευνοήσει τη λαθρομετανάστευση... Η Ιταλία δεν είναι Καναδάς. Στη χώρα μαςοι ξένοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν περισσότερο από έναν χρόνο για την ανανέωση της άδειας παραμονής» δήλωσε.