Αποτάξεις - εξπρές για επίορκους αστυνομικούς

Επιτέλους άρχισε να ξυπνά ο Χρυσοχοΐδης

Αποτάξεις επίορκων αστυνομικών με συνοπτικές διαδικασίες, εντός πενθημέρου, προβλέπει ο αναμορφωμένος πειθαρχικός κώδικας της Αστυνομίας, που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες. Με το νέο σύστημα επιχειρείται να τεθεί τέλος στις πολύμηνες ένορκες διοικητικές εξετάσεις, που συνήθως δεν καταλήγουν σε αποτελέσματα, ειδικά για τα «προφανή» αδικήματα αστυνομικών, τα οποία θα τιμωρούνται στο εξής με διαδικασίες αυτοφώρου.
Αλλαγές προβλέπονται και στα πειθαρχικά συμβούλια της ΕΛ.ΑΣ., ώστε οι έρευνες εις βάρος αστυνομικών να μη διενεργούνται, όπως συμβαίνει σήμερα, από συναδέλφους τους, συχνά και της ίδιας υπηρεσίας, για να διασφαλίζεται ότι καμία υπόθεση δεν θα μπορεί να συγκαλυφθεί. Πρόεδρος των πειθαρχικών συμβουλίων τοποθετείται στο εξής επίτιμος δικαστικός, ενώ δημιουργούνται δύο νέες υπηρεσίες με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διενέργεια διοικητικών εξετάσεων.
Την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου της ΕΛ.ΑΣ. επεξεργάστηκε ειδική επιτροπή πρώην και νυν αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και νομικών, ύστερα από εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Αυτή τη στιγμή πάντως σε διαθεσιμότητα βρίσκονται 50 αστυνομικοί, οι οποίοι ενεπλάκησαν τους προηγούμενους μήνες σε διάφορες υποθέσεις Μετά την εισαγωγή του νέου κώδικα δεν θα ακολουθούνται διαδικασίες ΕΔΕ σε αυταπόδεικτα αδικήματα, που διαπιστώνονται επ΄ αυτοφώρω, όπως για παράδειγμα οι υποθέσεις δωροδοκίας ενστόλων με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, οι εκβιάσεις ή οι υπεξαιρέσεις. Στις περιπτώσεις που απαιτείται περαιτέρω έρευνα δεν θα γίνεται από το Τμήμα στο οποίο υπηρετεί ο ύποπτος αστυνομικός, αλλά από την Υπηρεσία Διοικητικών Εξετάσεων, τμήματα της οποίας ιδρύονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με δύναμη 20 και 10 ανδρών αντίστοιχα.