Η οικονομία είναι το υπ΄ αριθμόν 1 ζήτημα που κυριαρχεί στην προεκλογική Βρετανία, όπου οι ψηφοφόροι ανησυχούν μήπως γίνουν... Ελλάδα, όμως υπάρχουν και άλλα ζητήματα που τους απασχολούν. Η μετανάστευση είναι το κορυφαίο από τα «δευτερεύοντα» και ακολουθεί η εγκληματικότητα, ενώ η τρομοκρατία λάμπει διά της απουσίας της από την κορυφή της λίστας.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ιpsos-Μori, το 29% των ερωτωμένων θεωρεί τη μετανάστευση ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία σήμερα, έναντι 55% που επέλεξαν την οικονομία. Ο ένας στους τέσσερις ανέφερε την εγκληματικότητα, ενώ ελαφρώς λιγότεροι (24%) ήταν εκείνοι που επέλεξαν την ανεργία και την Υγεία.
Για το ένα πέμπτο των ερωτωμένων σημαντικότερο ζήτημα είναι η Παιδεία, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι μόνο ο ένας στους 10 θεωρεί πλέον πρόβλημα την τρομοκρατία. Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Απριλίου, έδειξε ότι η Ευρώπη αποτελεί αμελητέο ζήτημα για τους βρετανούς ψηφοφόρους, καθώς μόνο το 3% σκέφτηκε να την αναφέρει.
Μνεία στη μετανάστευση έγινε και στις δύο πρώτες τηλεμαχίες ανάμεσα στους τρεις κορυφαίους υποψηφίους στις εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης. Το αυτό αναμενόταν να επαναληφθεί στο τρίτο ντιμπέιτ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αργά χθες (ώρα Ελλάδος)- ιδίως ύστερα από την γκάφα του Γκόρντον Μπράουν που απεκάλεσε «φανατισμένη» μια ψηφοφόρο η οποία παραπονέθηκε για τον αριθμό των Ανατολικοευρωπαίων στη Βρετανία. Κάνοντας το σχόλιο αυτό με ανοιχτό μικρόφωνο εν αγνοία του, ο πρωθυπουργός έθεσε εαυτόν στη θέση να πρέπει τώρα να πείσει τους ψηφοφόρους ότι δεν είναι «μισαλλόδοξο» ν΄ ανησυχούν για τον αριθμό των μεταναστών που έχει η χώρα. Ως «τιμώμενο πρόσωπο» της χθεσινοβραδινής τηλεμαχίας, που είχε θέμα την οικονομία, αναμενόταν να αναδειχθεί η Ελλάδα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως εκείνη της ΥouGov που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Sun», συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν το σενάριο ότι κανένα κόμμα δεν θα εκλέξει αρκετούς βουλευτές ώστε να επιτύχει αυτοδυναμία.
Οι κυβερνώντες Εργατικοί παραμένουν τρίτοι με 27%, ενώ οι Συντηρητικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχονται πρώτοι με 34% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 31%. Αυτό σημαίνει ότι ο ηγέτης των τελευταίων Νικ Κλεγκ θα είναι ο ρυθμιστής των εκλογών: έχει δηλώσει ότι, αν ο κ. Μπράουν έρθει τρίτος, δεν θα τον υποστηρίξει για την πρωθυπουργία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι δηλώνουν ακόμη αναποφάσιστοι.
Όποιος και αν εκλεγεί για να κυβερνήσει τη Βρετανία, θα πρέπει να στρωθεί αμέσως στη δουλειά για να αντιμετωπίσει το έλλειμμαμαμούθ της χώρας που φθάνει τα 176 δισ. ευρώ και σε ποσοστό του ΑΕΠ είναι παραπλήσιο με αυτό της Ελλάδας, καθώς πλησιάζει το 12%. Οι Βρετανοί θα αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν τις μεγαλύτερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτές θα είναι τόσο δυσάρεστες που δεν είναι τυχαίο ότι κανένας υποψήφιος δεν δηλώνει με σαφήνεια τις προθέσεις του σε αυτόν τον τομέα.