Οι ισπανόφωνοι στο στόχαστρο στις ΗΠΑ

Γράφει ο E.J. Dionne, The Washington Post

Μόνο έκπληξη μπορεί να προκαλεί το γεγονός ότι η κυβερνήτης της Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών Τζαν Μπρούερ υπέγραψε έναν νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνο απλώς και μόνο να μοιάζει κανείς με ισπανόφωνο.
Φυσικά δεν ήταν αυτός ο σκοπός του νόμου. Σύμφωνα με αυτόν, «εάν συντρέχει λόγος να υποπτευθούν οι Αρχές της Αριζόνα ότι κάποιος βρίσκεται στη χώρα παρανόμως οφείλουν να τον ανακρίνουν σχετικά με το καθεστώς υπό το οποίο βρίσκεται εκεί».
Η τοπική κυβέρνηση της Αριζόνα σημειώνει ότι «οποιοσδήποτε θεωρηθεί ύποπτος από την αστυνομία για παράνομη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παρέχει ένα πιστοποιητικό, όπως για παράδειγμα “πράσινη κάρτα” ή κάποιο άλλο αποδεικτικό της υπηκοότητάς του, όπως διαβατήριο ή άδεια οδήγησης εκδοθείσα στην Πολιτεία της Αριζόνα».
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ιδού τι έγραψε στο κύριο άρθρο του το «Republic», ένα κάθε άλλο παρά αριστερής απόκλισης έντυπο: «Το νομοσχέδιο εναντίον των μεταναστών που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα από την τοπική Βουλή καθιστά έγκλημα να βρίσκεται κανείς παρανόμως στη χώρα και επιφορτίζει τους ντόπιους αστυνομικούς να ζητούν τα επίσημα έγγραφα ταυτότητας από όποιον έχουν βάσιμους λόγους να υποπτεύονται ότι δεν τα έχει». Η υποχρέωση να έχει κανείς επάνω του τα «κατάλληλα» επίσημα έγγραφα βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τον πληθυσμό των ισπανόφωνων στην Αριζόνα- συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Πολιτεία.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάρτιση ενός προφίλ με βάση φυλετικά κριτήρια και αγνοεί το γεγονός ότι οι ισπανόφωνοι αποτελούν εγγενές κομμάτι της Ιστορίας και του μέλλοντος της Αριζόνα. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζουν οι γερουσιαστές της Αριζόνα.
Το νομοσχέδιο προκάλεσε εξαιρετικά έντονη και κακή δημοσιότητα για την Πολιτεία, η οποία θα αντηχεί για πολλά χρόνια, θα οδηγήσει σε χαμένες ευκαιρίες για οικονομική και τουριστική ανάπτυξη και θα βλάψει σημαντικά τους εμπορικούς δεσμούς της με το Μεξικό.
Είναι μάλλον παράδοξο το γεγονός ότι αυτός ο νόμος ψηφίστηκε από πολλά άτομα τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι κατά του κυβερνητικού ολοκληρωτισμού. Θρησκευτικοί ηγέτες, προοδευτικοί αλλά και κάποιοι συντηρητικοί πολιτικοί υπήρξαν μεταξύ των πολεμίων του νομοσχεδίου.
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Πίστη στη Δημόσια Ζωή» έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο περιλάμβανε πολλά επικριτικά σχόλια της θρησκευτικής κοινότητας για το επίμαχο νομοσχέδιο.
Ανάμεσά τους βρισκόταν και εκείνο του αιδεσιμότατου Σάμιουελ Ροντρίγκες, ο οποίος δηλώνει ότι «αν είσαι ισπανόφωνος στην Αριζόνα μόλις έγινες ύποπτος και πιθανό θύμα αστυνομικής παρενόχλησης».
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Νέα Ευαγγελική Συμμαχία για το Κοινό Καλό» δήλωσε ότι ο νόμος μπορεί να επιφέρει «τον υποχρεωτικό φυλετικό διαχωρισμό, την ποινικοποίηση των παράνομων μεταναστών, τον διαχωρισμό οικογενειών μεταναστών και τη δημιουργία ενός κλίματος φόβου και υποψίας που στρέφει τον έναν γείτονα εναντίον του άλλου. Στο σύνολό του πρόκειται για έναν ανήθικο νόμο».
Ο Γκίντεον Αρόνοφ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Αρωγής Εβραίων Μεταναστών, είπε ότι αυτός ο νόμος σημαίνει ότι «οι πολίτες της Αριζόνα ζουν πλέον σε έναν κόσμο όπου η αστυνομία μπορεί να κατάσχει οχήματα τα οποία μεταφέρουν οποιονδήποτε υποπτευθούν ότι είναι μετανάστης χωρίς έγγραφα, πράγμα που σημαίνει, π.χ., ότι οι πολίτες που δεν ελέγχουν τα έγγραφα των παιδιών που μεταφέρουν στο κατηχητικό ενδέχεται να διαπράττουν εγκληματική ενέργεια». Είναι καλό που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε αυτό το νομοσχέδιο και πολύ θλιβερό που ο γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν, ο οποίος υπήρξε επί μακρόν μια λογική και ανθρώπινη φωνή σε ζητήματα μετανάστευσης, το υποστήριξε κατόπιν πιέσεων.
«Προφανώς υπάρχει πολύ μεγάλη σύγχυση σχετικά με το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Σε κανέναν δεν αρέσει. Ο νομός ισχυρίζεται φαρισαϊκά ότι προστατεύει τα σύνορα, αλλά δεν κάνει τίποτε τέτοιο. Είναι απλώς αντιαμερικανικός και αντιανθρωπιστικός» υποστήριξε ο Τζο Ρούμπιο, επικεφαλής του Ιδρύματος Βιομηχανικών Περιοχών, αμέσως μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου. Ανησυχία υπάρχει και στους κύκλους των αστυνομικών, οι οποίοι φοβούνται ότι το νομοσχέδιο θα αποθαρρύνει τη συνεργασία με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και θα στερήσει ανθρώπινο δυναμικό από την καταπολέμηση του εγκλήματος. Οπως δήλωσε ο κ. Ρούμπιο, «οι πολίτες δεν πρόκειται να καταγγέλλουν εγκλήματα αν θεωρούν ότι κινδυνεύουν και οι ίδιοι».
Βέβαιον είναι ότι ο νόμος θα προσβληθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ πιθανή θεωρείται η επανεξέτασή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο η νόμιμη ανησυχία για την παράνομη μετανάστευση δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει μεταφραστεί σε έναν τέτοιο νόμο.