Καταδίκη για μπούρκα στην Ιταλία

Μια μουσουλμάνα που φορούσε μπούρκα καταδικάστηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία να πληρώσει πρόστιμο ύψους 500 ευρώ. Ο λόγος; Παραβίασε σχετική απαγόρευση του Δήμου της Νοβάρας, στη Βόρεια Ιταλία.
«Στα τέλη Ιανουαρίου εγκρίθηκε απόφαση από τον δήμοη οποία απαγορεύει την μπούρκα σε δημόσιους χώρους ή κοντά σε αυτούς. Η δημοτική αστυνομία τής επέδωσε κλήση. Από όσο γνωρίζω είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας» δήλωσε ο ΜάουροΦραντσινέλι, εκπρόσωπος της τοπικής δημοτικής αστυνομίας στο Πιεμόντε, προπύργιο της Λέγκας του Βορρά. Η γυναίκα μπορεί να προσφύγει και στον δήμο και στη Δικαιοσύνη κατά της επιβολής προστίμου.
Πρόκειται για νεαρή μουσουλμάνα από την Τυνησία η οποία βρισκόταν μαζί με τον σύζυγό της όταν μια περίπολος καραμπινιέρων θέλησε να της κάνει έλεγχο. Παρ΄ ότι είχαν και οι δύο ταυτότητες, ο σύζυγος αρνήθηκε να γίνει έλεγχος σε εκείνη από τους άνδρες καραμπινιέρους. Ετσι εκλήθη μια δεύτερη περίπολος, της δημοτικής αστυνομίας αυτή τη φορά, στην οποία υπήρχε μια γυναίκα, η οποία τελικά έκανε τον έλεγχο.

Στην Ιταλία μπορεί να μην υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση για το ολόσωμο κάλυμμα, ωστόσο υπάρχει ένας νόμος του 1975 για την προστασία της δημόσιας τάξης που απαγορεύει την πλήρη κάλυψη του προσώπου στους δημόσιους χώρους, πράγμα που ισχύει τόσο για το μουσουλμανικό ένδυμα όσο και για τα κράνη των μοτοσικλετιστών.
Οι δήμαρχοι που ανήκουν στη Λέγκα του Βορρά, η οποία είναι υπέρ της απαγόρευσης της εισόδου των μεταναστών στην Ιταλία, βασίστηκαν στο παρελθόν στον νόμο αυτόν για να υιοθετήσουν αποφάσεις που απαγορεύουν την μπούρκα, το νικάμπ και το μπουρκίνι.
Προς την απαγόρευση της μπούρκα όμως κινούνται το τελευταίο διάστημα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γαλλία και το Βέλγιο να πρωτοστατούν, ενώ το θέμα συζητείται και στην Ισπανία. Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει ήδη προτείνει την ψήφιση νομοσχεδίου που θα ποινικοποιεί τη δημόσια εμφάνιση με καλυμμένο πρόσωπο, ενώ πρόσφατα το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Βελγίου υπερψήφισε ομόφωνα την απαγόρευση σε πανεθνικό επίπεδο της εμφάνισης γυναικών με ρούχα ή κεφαλομάντιλα που δεν επιτρέπουν την αναγνώρισή τους, περιλαμβανομένων του νικάμπ και της μπούρκας.